MAKK: kreativci 'hvataju (algo)ritam'

Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK, koja je pod motom 'Uhvati algoritam' počela danas, 28. studenoga, u zagrebačkom MSU-u, okupila je stručnjake, glazbenike i IT poduzetnike koji će kroz bogat dvodnevni program raspravljati o izazovima koji stoje pred kreativcima na suvremenom digitalnom tržištu.

Konferenciju je otvorile ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je podsjetila je na aktivnosti realizirane u prošloj godini, među kojima je najvažnije snižavanje stope PDV-a s 25 na 13 posto za isporuke umjetnika kreativaca.

- U utorak smo sa sjednice vlade uputili izmjene zakona o PDV-u za zadnju rundu porezne reforme gdje smo proširili nižu stopu PDV-a i na proizvođače fonograma. Očekujem da Hrvatski sabor usvoji te zakone i da od 1. siječnja u ovom dijelu glazbene industrije svi segmenti budu u režimu snižene potpore što će jako doprinijeti konkurentnosti onoga čime se vi bavite, rekla je.

Izdvojila je i program Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama, koji je sa zatečenih dva milijuna kuna povišen na osam, no radi se na tome da za sljedeću godinu po modelu tog natječaja osiguraju i sredstva iz europskih fondova.

Priprema se i Zakon o elektroničkim medijima, završili su s radom unutar radne skupine, sad su u internom vladinom usklađivanju i očekuje da će najkasnije za dva tjedna biti upućen u javnu raspravu: Pozivam vas sve da se uključite, taj zakon govori o kvotama za hrvatske filmove i glazbu, važno je da se u pronalaženju balansa između očekivanja i onoga što je moguće čuje i vaš glas, poručila je Obuljen.

Drugi propis koji je pred samim dovršetkom je Zakon o obavljanju umjetničkih djelatnosti koji će u skladu sa suvremenim potrebama definirati sva pitanja koja se tiču statusa umjetnika kako bi se, kaže ministrica, prekinula praksa nejednakog poreznog tretmana i interpretacija o tome što je autorsko djelo, kako se primjenjuju povlastice i olakšice, taj će zakon donijeti ozbiljne iskorake, uključujući i one prema mlađim umjetnicima.

Tehnologija se razvija puno brže od zakonodavnih okvira

- Pred nama je i rad na usklađivanju našeg zakonodavstva, donošenje novog Zakona o autorskom pravu, a s obzirom na to da je cijeli taj sklop najviše vezan uz autore kreativce, novinare i novinske izdavače dogovorili se da Ministarstvo kulture preuzme nadležnost za autorsko pravo, rekla je.

Po njezinim riječima, tehnologija se razvija puno brže od mogućnosti da ih se prati s adekvatnim zakonodovnim okvirom, što je izazov i u drugim državama EU-a: Zato nam je važna suradnja s drugim državama, kako bi novi zakon zadržao ili unaprijedio razinu zaštite autora i kreativaca na digitalnom tržištu, poručila je Obuljen Koržinek.

Najavila je šest mjeseci vrlo intenzivnog rada tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, bit će tu finalizacija pregovora o konačnom tekstu uredbe o programu Kreativna Europa, a tijekom hrvatskog predsjedanja organizirat će se i posebna konferencija o medijskoj i filmskoj pismenosti.

Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban rekao je kako je proteklih godina naglasak konferencije bio na zakonskim okvirima i regulativama, dok je ove godine drukčije jer je usvojena Europska direktiva o digitalnom ostvarivanju prava i slijedi njena implementacija u nacionalna državna zakonodavstva država članica.

- Stoga ćemo se više orijentirati na svakodnevicu autora, njihov svakodnevni rad, intimu, sadašnjost i budućnost, vidjet ćemo je li umjetna inteligencija bitna i za naš rad, hoće li nam možda konkurirati, pisati pjesme, raditi hitove, ustvrdio je.

Od fenomena turbo folka do akustičnog nastupa Mile Kekina

Konferencija je počela izlaganjem o tome na koji način hrvatski kreativci, pogotovo glazbenici i filmaši, pridonose globalnom rastu autorskih naknada te kakva je njihova budućnost na digitalnom tržištu, o čemu je govorio direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Po njegovim riječima, podaci svjetske autorske organizacije CISAC ukazuju, iako se geografski i brojčano ne možemo mjeriti sa svjetskim velesilama, na značaj i ekonomsku snagu domaće kreativnosti te naših kreativaca kao pokretača rasta.

Davor Runje, svjetski priznati IT stručnjak, drži predavanje ‘Umjetna inteligencija i intelektualno vlasništvo u kojem će istražiti značaj i izazove umjetne inteligencije u kulturnim i kreativnim industrijama, a uslijedila je i panel diskusija ‘Umjetna inteligencija i granice kreativnosti.

Jedna od tema u četvrtak je i ‘Kako je folk postao turbo’, koja se bavi time što se krije iza glazbene i društvene eksplozije tzv. folk, turbo folk glazbe i balkanike, o čemu govori profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk.

Bit će to uvod u diskusiju ‘Djeca s kolodvora YouTube' o glazbenom, društvenom i medijskom značaju turbo folka, trapa i hip hopa.

Johnny Palmer, jedan od najtraženijih mađarskih autora, otkrio je nove trendove pop glazbe u 2020.  te neke od recepata za uspjeh na top listama, a u petak će održati i posebnu interaktivnu radionicu ‘Words&Music’.

Prvi dan je zatvorio premijerni mono show Mile Kekina, pjevača Hladnog piva, ‘Moja kuća od pjesama, u kojem će uz pratnju akustične gitare, približiti publici životni poziv i svakodnevicu glazbenika.

U petak pravne teme vezane za  kreativce

Sudionici MAKK-a u petak će se baviti nedavnim usvajanjem nove EU Direktive o autorskom pravu te njezinom implementacijom u lokalno zakonodavstvo, kao i o položaju novinskih izdavača i kreativaca u digitalnoj borbi s korporacijama.

Govorit će se, uz ostalo, o poticanju kreativnih i kulturnih industrija poreznim i drugim politikama, izazovima tržišnog natjecanja i kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava u praksi, građanskopravnoj zaštiti fotografija, a održat će se i panel diskusija ‘Pet godina nakon donošenja Direktive o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava.

Uz predavanja i panele paralelno se održavaju i glazbene radionice u organizaciji HDS ZAMP-a.