Obljetnica Generalićeve smrti u optimističnom duhu

Zahvaljujući velikoj zbirci slikara naive varaždinskog kolekcionara Vladimira Malogorskog, u galeriji Dvora Trakošćan otvorena je izložba Ivana Generalića. Obilježena je tako 27 godišnjica smrti te skori 105. rođendan jednog od najvećih slikara naive.

Osamdesetak crteža izloženih pod nazivom ‘Ivan Generalić iz Zbirke Malogorski’ tek su dio od četiri stotine radova u vlasništvu kolekcionara. Kuće, stabla, krajolici, seoski prizori, vizije slikara, nastali 1970-tih i 1980-tih godina, u kasnijoj fazi, važni su za analizu slikarovih djela.

- Aktualna izložba grupe Zemlja pokazat će gdje je njegovo mjesto, a njegovo mjesto je među hrvatskim umjetnicima vrlo važno. Jedan je od onih koje probio put u svijet s razlogom. Ovdje se upoznajemo s njegovim, reklo bi se, rukopisom, nečim što je najneposrednije, napominje povjesničar umjetnosti akademik Tonko Maroević.

Uvjerljiv i čvrst, pomalo tvrd crtež, u kojem se osjeća kao kod kuće, dodaje akademik Maroević, prapočelo je daljnje likovnosti. Generalić je, kažu, bio poseban po tome što je zbog velikih radova na staklu, slikao na krevetu umjesto na štafelaju. Dojmljiva su ulja na platnu Rekvizicija i Viriusova smrt.

- Ove dvije slike posebne su zato što su velikog formata i što je rijetkost kod naivaca da radi na platnu, one su na platnu, nisu prikazivane. Tako da im je posebnost da se okušao u tomu, ističe kolekcionar Vladimir Malogorski.

Ravnatelj Muzeja Dvor Trakošćan Adam Pintarić kaže da je 27. obljetnica Generalićeve smrti sasvim sigurno bila veliki mamac: Potrudili smo se u prigodi predbožićnog raspoloženja, na neki način, tu smrt koja svakoga od nas prije ili kasnije mora zadesiti ipak uvedemo malo optimizma kroz gledanje tih slika, života, kraja, ja bih rekao prvog naivca u Hrvata, komentira Pintarić.

S obzirom na to da će izložba Ivana Generalića biti otvorena sve do veljače, moći će je pogledati i posjetitelji Adventa na Trakošćanu te već tradicionalno iznimno posjećene Noći muzeja u siječnju.