Prvi donosimo snimke s 'generalke' Orašara - večeras premijera

Najizvođeniji balet na svijetu Orašar stiže u novoj koreografiji baletnog velikana Vladimira Malakhova. Prvi donosimo snimke s generalne probe, a večeras je na redu i dugo iščekivana premijera.

Kada je u prosincu 1892. godine u Marijinskom teatru u Sankt-Peterburgu prvi put izveden Orašar ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog kritičari nisu bili impresionirani i sve je upućivalo na to da pred tim baletom nije svijetla budućnost.

No nakon produkcije rusko-američkog koreografa Georgea Balanchinea za njujorški balet 1954. godine Orašaru je porasla popularnost, a danas je riječ o jednom od najizvođenijih baleta na svijetu.

Gotovo 90 godina otkako je prvi put uprizoren na daskama zagrebačkog HNK-a Orašar je postao zaštitni znak kazališta u kojem su za manje od dva dana rasprodane sve izvedbe baleta, čak 21. novo uprizorenje potpisuje velika međunarodna zvijezda i jedan od najvećih baletnih umjetnika posljednjih 30 godina čiji je raspored ispunjen godinama unaprijed.

- Pomalo sam nervozan, ovo je za nas svjetska premijera. Ja sam posebno uzbuđen jer ovo je moj prvi Orašar koji koreografski potpisujem. Iznimno se radujem i strepim pred zagrebačkom publikom za koju znam da obožava Orašara, otkriva koreograf i plesač Vladimir Malakhov.

Osam godina nakon posljednjeg uprizorenja Engleza Dereka Deana novi Orašar kao podlogu ima rusku verziju bajke, ali prvi put i novu kostimografiju, scenografiju te suvremenu koreografsku estetiku.

- To je jedna malo retro atmosfera, onakva kako zamišljate da izgledaju bajke i kako zamišljate priče iz nekih starih slikovnica ili božićnih čestitki, najavljuje intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč.

U 21 izvedbi izmjenjivat će se 4 podjele vrhunskih baletnih umjetnika, a na večerašnjoj premijeri Klaru i princa otplesat će baletni prvaci - bračni par Gameiro.

- Ovo je meni osobno treća verzija Orašara i ova mi je , nekako, i najdraža. Suradnja Vladimirom je nešto predivno, kaže Iva Vitić Gameiro, a njezin životni i baletni partner Guilherme Gameiro Alves dodaje: Vladimir Malakhov je fantastičan čovjek, vrhunski plesač, i bila mi je iznimna čast surađivati s njim. Mislim da je ova nova verzija doista prekrasna i vjerujem da će publika uživati, kaže Gameiro Alves.

Nakon 4 godine u ovom Orašaru zaplesat će i ravnatelj baleta Leonard Jakovina: To je došlo vrlo spontano – i to iz dva razloga: prvi je da mi je jako bitno biti uz plesače, a drugi je veliko poštovanje prema Vladimiru kao osobi koja je itekako doprinijela mojoj umjetničkoj karijeri i koja me izgradila kao čovjeka, ističe Jakovina.

Kada je kritika prije 130 godina, na praizvedbi Orašara, posramila velikog ruskog skladatelja, nije mogao ni sanjati da će publika u budućnosti svaku novu izvedbu njegova remek-djela iščekivati s nestrpljenjem i oduševljenjem, a da će božićni Orašar postati jedno od najljepših djela klasične baletne umjetnosti.