Šešir: zvijezda odjevne kombinacije i umjetničko djelo

Šešir glavu čuva, ali za originalnim šeširima Staše Čimbur glava se lako može izgubiti. U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba ‘All You Need Is a Hat’, na kojoj fantastični, već kultni radovi Staše Čimbur podsjećaju da šešir itekako može biti zvijezda odjevne kombinacije - i umjetničko djelo.

25 godina nakon posljednje izložbe Staše Čimbur u Muzeju za umjetnost i obrt, ‘All You Need Is a Hat’ donosi sedamdesetak prepoznatljivih šešira, oglavlja, fascinatora i dvadesetak asamblaža - šivanih slika nastalih u posljednjih desetak godina.

- Eksperimentiram sa svim oblicima. Za mene je izazov u zraku graditi formu. Ja nemam za sve moje oblike kalupe, tako da to sve improviziram. Izazov mi je najveći kreirati šešir za 21. stoljeće, dakle za ženu i muškarca danas, otkriva Staša Čimbur.

Među najveće i najranije ljubitelje primijenjene umjetnosti Staše Čimbur ubraja se modna ikona i slavno lice ispod mnogih legendarnih pokrivala za glavu - Josipa Lisac.

- Dama bi trebala uvijek nositi šešir. Tako sam si nekako ja to zamislila još odavno, a onda, kad sam Stašu upoznala i njenu kreativnost i njenu zaljubljenost, njen zanos i nadasve njenu darovitost, sve mi se dopalo, komentira Josipa Lisac.

Različitih oblika i materijala - šeširi staše Čimbur pokazuju nam i zanimljivu povijest kulture šešira: Šešir Galija je svojevrsni hommage prvog poznatoj kitničarki Rose Bertin pa do cloche šešira iz 1930-ih godina pa možemo reći čak i neke asocijacije na 1990-te i 4 Non Blondes ili Slasha, na rock kulturu. Ona zapravo prati sve do 21. stoljeća koje je gologlavo i ona zapravo pokušava uvesti ponovno šešir u modu, napominje kustosica izložbe Andrea Klobučar.

Dok je u 19. stoljeću, i čak do 1960-ih godina prošlog stoljeća, šešir bio norma odijevanja, danas je uglavnom rezerviran za posebne prigode. Ipak, osebujne kreacije Staše Čimbur pozivaju da šešire nosimo - stalno.