Trening zahtjevan i za utrenirane marince

Mislite da je bebi jednostavno naučiti hodati? Sva djeca, ako su zdrava i nemaju neki poremećaj, imaju iste položaje tijela, iste pokrete i isti cilj - ustati i uspraviti se na dvije noge. Kako bi u tome i uspjeli, moraju imati stabilno tijelo - tek će se tada moći kretati bez ograničenja i lakše će proizvesti silu potrebnu za izvođenje pokreta.

Sazrijevanjem središnjeg živčanog sustava bebe, počinju sazrijevati i postura i obrasci kretanja. U središnji živčani sustav čvrsto su ugrađeni ispravni obrasci kretanja. To znači da zdrave bebe ne moraju učiti kako se pravilno ustati, pa su zato specifični obrasci kretanja i redoslijed ponavljanja identični kod većine djece u razvoju.Ove, naizgled banalne pokrete, obuhvaća DNS - dinamička neuromuskularna stabilizacija. Cilj ovakvog treninga je aktivirati prirodni stabilizacijski sustav tijela kroz načela motoričkog razvoja. Zanimalo me o čemu se točno radi, pa sam otišla isprobati.

- To je metoda napravljena za rehabilitaciju bolnih stanja i ozljeda, dio je Praške škole rehabilitacije i temeljena je na razvojnoj  kineziologiji. Znači, na pozicijama koje tijelo, tj. beba na neki način zauzima i prolazi u svom neuromišićnom razvoju od rođenja do otprilike 13, 14 mjeseca nakon rođenja. I upravo time zdravo dijete maturira u nervno-mišićnom smislu i mi odrasli bi voljeli iskoristiti upravo te kretnje i dovesti svoja tijela da se krećemo efikasno kao i mala djeca, pojasnila mi je trenerica Mirela Anić.Svi pokreti koje sam radila slični su onima koje izvode bebe - od podizanja glave do samostalnog ustajanja. Također, svi pokreti su svjesni, a elementi su povezani dok sam prelazila iz jednog položaja u drugi.

- To koristimo u rehabilitaciji za sanaciju određenih bolnih stanja i ozljeda, a u rekreaciji, ovo što mi ovdje radimo, je da koristimo DNS u spoju s nekim drugim metodama, konkretno u progressivu ili u pilatesu, i koristimo DNS disanje, koje je vezano za pravilno korištenje dijafragme, za pravilno pozicioniranje kralježnice, da naučimo pravilan čučanj, pravilan iskorak, pravilan pregib u kuku itd., ali zasebno metodu zapravo uvijek kombiniramo s nekim drugim modalitetima rada, dodala je Anić.Zaključak nakon odrađenog DNS treninga - postala sam svjesna vlastitog ograničenja i da zapravo uopće nije lako prohodati. Sva sreća da sam taj dio "odradila" dok još nisam bila svjesna svijeta oko sebe, nisam sigurna kako bih se sada nosila sa 17 uputa od pravilnih položaja ruku, nogu, vrata i glave, te disanja.

I za kraj jedna zanimljivost: Pet marinaca u treningu pokušalo je slijediti pokrete jednogodišnje bebe. Nijedan od 5 dobro utreniranih marinaca nije uspio dulje izdržati od sat i pol. Sami procijenite koliko je DNS  trening zahtjevan.