Godišnjica smrti Marije Jurić Zagorke

Danas je godišnjica smrti Marije Jurić Zagorke. Tim povodom objavljujemo prilog iz 1988. godine iz arhive HRT-a o prvoj profesionalnoj novinarki i najčitanijoj hrvatskoj književnici.

U samom srcu našega grada, na glavnom zagrebačkom trgu počele su demonstracije koje predvode studenti. Međutim, ne možemo vam to slikom pokazati jer se demonstriralo 1909. godine na trgu nešto drugačijeg izgleda, a puno drugačijeg imena. Još svemu, to se zbiva u romanu Marije Jurić Zagorke.

- Ta se knjiga rijetko dobro prodaje.

A sama knjiga već 16 tjedana je na popisu najkupovanijih, što možda znači i najčitanijih. Pisano je čitko, jednostavno i kao što je to u pravilo slučaj kod Zagorke s nizom zapleta i napeto.

U Vlaškoj ulici nađena je u zaključanom stanu ubijena žena kojoj nikad nitko nije dolazio u posjetu niti je ona koga puštala – počinje krimić.  Policija ipak pronalazi tajanstvenu ženu u crnom koja je posjetila umorenu i potom nestala iz hotela. Taj je bio tu gdje je danas Nama.

Za ljubitelje Mitel Europe zvao se "K caru austrijskom“.

U početku  je sve lako jer policija pronalazi  i drugu ženu koja je bila s ubijenom prije njezine nasilne smrti. Ona ne želi odati s kojim je to muškarcem bila u posjetu. Sada počinje ljubić. Stan je u Petrinjskoj. Teško je danas reći  u kojoj je to zgradi, ali sigurno je da je zatvorena tu gdje je i danas istražni zatvor.

Općenito valja reći da se scena i nije tako  puno promijenila u proteklih osamdesetak  godina U zgradi na uglu traje istraga. Na Zrinjevcu ljudi u šetnji i ne slute što se to sve zbiva na sudu i u zatvoru, jednako kao i danas.

Pokušavamo vam ponešto slikom i bez suvišnog prepričavanja reći o prvom romanu Marije Jurić Zagorke. Tko se ne sjeti nekad kad prolazi Krvavim mostom, tko nije u mladosti drhtao nad sudbinom Siniše i Nere.

Valja preskočiti cijelu radnju, detektiva koji u iznajmljenoj kočiji slijedi kočiju s osumnjičenom do vlaka koji potom putuje  Europom i na kraju sve sam raspliće.

Kraj,  iako vam ga ne otkrivamo, znate. Krimić prestajem otkrićem ubojice, ljubić prestaje budućim brakom.

Dobro, izložba je sad tu, možda nam neke osnovne podatke date, ipak tu vidim fotografije, vidim stara izdanja. Kako ste to sakupili?

- Ovako, ovo prvo staklo upravo je nekakav likovni lik Marije Jurić Zagorke. Ovdje su fotografije Marije Jurić Zagorke koji smo dobili iz privatne zbirke  Miroslava Kratkovića koji je nasljednik autorskih prava Marije Jurić Zagorke. To su fotografije različite starosti , v idite prema kostimima koje je nosila. Isto tako jedan od bitnih obilježja njezinog života i njezinog rada je to  nedovoljno valorizirano mjesto i u hrvatskom novinarstvu i u književnosti. No, ovo su dijelovi zbirke Zagreb ….. koja se čuva i Gradskoj knjižnici u Zagrebu.

Interesantna su stara izdanja Zagorkinih romana. Ovdje imamo Kneginju iz Petrinjske ulice prema kojoj je priređen ovaj roman koji je ljetos izišao. Ovo je izdanje iz 1910 godine. Ovo „Roblje“ to je njezin prvi tiskani roman, izišao je 1899. Godine, a dobili smo ga iz privatne zbirke Antona Kozine iz Krapine.

A ovo strip izdanje, čini mi se da je i to nešto….

- A strip izdanje je najintrigantnije za naše mlade korisnike, oni se najčešće zaustavljaju baš pored tog izloška. To je Maurovićev strip "Grička vještica“. To je pisac koji se puno čita, a kojem se još uvijek premalo zna.