Baranjski običaji

U belomanastirskom Etnološkom centru vrata je otvorila Tvornica božićnih običaja. Djeca izrađuju adventske ukrase i domaće slastice, a sve u skladu s bogatim baranjskim kulturnim naslijeđem.

Kad se male ruke slože, tada i zahtjevni zadaci postaju pravo zadovoljstvo. 

- Pravimo vlakić koji se zove Ćiro i izrađujemo pisma djeda Božićnjaku, kaže Iris iz OŠ dr. Franje Tuđmana, Beli Manastir.

- Pravimo medenjake, bojamo ono što bi htjeli za Božić i ukrašavamo stvari, priča Leon.

U skladu s baranjskom tradicijom, medenjaci simboliziraju ljubav i poštovanje. Za izradu se upotrebljavaju isključivo domaći sastojci. 

- Medenjaci se prave od meda, brašna i jaja, a nadjev kojim smo ih tako lijepo ukrasili se prave od bjelanjaka, limuna i šećera u prahu, objašnjava Matej Marić.

- Jučer smo izradili 425 medenjaka u školi unatoč štrajku i danas ukrašavamo zajedno s učenicima osnovne škole, kaže voditeljica učeničke zadruge "Baranja" Melita Todorović.

Starije generacije mladima su pokazale kako su se božićni ukrasi nekada izrađivali, uglavnom je riječ o kućnoj radinosti. 

- Nije bilo na tržištu toga. Mi smo to morali sami izraditi, a naše umijeće smo nastojali prenijeti malo i na ovu mlađu generaciju, objašnjava predsjednica Matice umirovljenika Beli Manastir Katica Ničin.

Zato su i mladi i stari pozvani da se prve adventske nedjelje okupe na svečanom darivanju i kušanju domaćih slastica. Prvog prosinca u 5 sati kod vlakića Ćire gdje će dobiti medenjak ukoliko donesu pismo djeda Božićnjaku.

Tvornica božićnih običaja ponudila je i svojevrsno putovanje u ne tako davnu prošlost, u vrijeme kada su se blagdanske želje slale putem pisama i razglednica.