HIV: Od smrtonosne pošasti do kronične bolesti

HIV, nekada zastrašujuća i smrtonosna infekcija, danas je kronična bolest, a nove generacije lijekova, na čijoj je terapiji i 1250 osoba u Hrvatskoj, omogućile su HIV pozitivnim osobama da više ne budu zarazne te da uz redovitu terapiju dožive normalnu starost.

Među njima je i Krešo iz Zagreba, s kojim smo razgovarali u povodu Svjetskog dana AIDS-a, koji se svake godine obilježava 1. prosinca. Krešo s HIV-om živi već 32 godine, a 22 godine uzima antiretrovirusnu terapiju.

Da je HIV pozitivan saznao je 1987. kad se vratio s odsluženja vojnog roka, a zarazio se spolnim putem. Krešo je bio i sudionik Domovinskog rata te je danas u mirovini.

Nerazumijevanje prema HIV pozitivnima i kod zdravstvenih radnika

- Prvih deset godina bolesti nisam bio na terapiji, jer nije bilo lijekova, a nisam imao ni nekih simptoma. Prvu terapiju dobio sam 1997. a danas sam na dvojnoj terapiji, uzimam svaki dan dvije tablete, nemam nikakvih nuspojava i živim normalno, govori Krešo.

U vezi je i ima normalan seksualni život te je pun hvale za doktore i sestre iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević, gdje se kontrolira dva puta godišnje.

- Kad sam počeo s terapijom ona je prvo bila djelotvorna, ali nakon dva mjeseca virus se ponovo pojavio u krvi pa mi je liječnik dodao još jedan lijek. Od tada praktički imam nemjerljivu količinu virusa u krvi i nisam zarazan. A uskoro će moja terapija biti samo u jednoj tableti, kaže. 

Ponekad nailazi na nerazumijevanje okoline zbog straha od infekcije, ali takve ljude nastoji ignorirati. Iako je bilo nerazumijevanja i kod zdravstvenih radnika, ipak ima više pozitivnih iskustava. 

Svojevremeno mu je bilo problem pronaći urologa koji je bio spreman operirati tumor mokraćnog mjehura kod HIV pozitivnog pacijenta, no to je uspješno riješeno uz pomoć doktora iz Klinike za infektivne bolesti. 

Krešin je savjet svima koji sumnjaju da su HIV pozitivni da se obavezno testiraju, kako bi što prije započeli s terapijom koja im može jamčiti normalan život.