Od Krila do Kariba i nazad

Sedamdesetak obitelji iz Krila Jesenice u vlasništvu ima više od 190 turističkih brodova. Danas velebna flota, početkom prošlog stoljeća imala je samo nekoliko brodica za ribarenje i prijevoz pijeska.

- Ja sam 5. generacija pomoraca u mojoj familiji, djed mi je pričao kao je sve počelo s pijeskom, imali su jedan brod od 15 tona, suhu pržinu su krcali i onda je bacali u brod - kaže Ante Ercegović, najstariji brodar Krilo Jesenice.

Tek poslije došli su brodovi za vađenje pijeska s kašikom, dok su danas svi u turizmu. Bariša Grubiša prvi je u mjestu počeo s turističkim izletima početkom osamdesetih.

- Jednom prilikom vidio sam u Grčkoj kako rade izlete i počeo sam i ja, danas imam četiri sina koji su u tom poslu, imamo 3 broda - jedan u Poreču s kojim od 1985. vozim izlete - kaže Bariša Grubiša, brodar Krilo Jesenice.

Od drvenih pjeskara, preko malih turističkih brodova, danas su Kriljani došli do jahte koja je upravo ovih dana preplovila Atlantik. To je prvi brod iz njihova mjesta koji je izašao iz Mediterana i trenutačno se nalazi u blizini Kariba.

Jahta je u vlasništvu obitelji Ercegović. Ivana je 7. generacija pomoraca i nakon 8 godina provedenih na brodu danas organizira posadu i booking za Karibe. Sve je više žena iz Krila koje rade na brodovima.

- To kažu da je nesreća, Ivana Ercegović, smatra da je sreća jer, kaže, žena daje pečat koji muškarac ne može, ima poseban pristup gostu i da nisu samo sobarice nego i mornari.

Nije lako opstati u tom poslu, tvrde Kriljani. Uspjeti se može jedino ako radi cijela obitelj.

- Tržište je nemilosrdno i morate pratiti trendove. Moja cijela familija je uključena u to, moji sinovi i ja i ako familija nije uključena, budućnost je neizvjesna, to da ćete imati brod i da niste prisutni na brodu je nemoguće - smatra Anton Rakuljić, Krilo Jesenice.

Brodovi su većinom kupljeni na kredit, cijena im je od 2 do 3 milijuna eura. Kad završi sezona brodovi idu na servis. Na popravcima i održavanju u luci trenutačno radi 200 radnika. Ove godine za iduću sezonu gradi se i 15 novih brodova.

Tijekom sezone brodari iz Krila zapošljavaju više od 1000 ljudi, a prve sedmodnevne turističke ture na Jadranu kreću već u travnju. Tada će se isprazniti luka u mjestu s najviše brodara po broju stanovnika.