4. prosinca 1798. - Umro Luigi Galvani

Galvanizacija, galvanometar, galvanska struja i članak poznate su riječi u svijetu znanosti koje su izvedene od imena talijanskog znanstvenika i liječnika Luigia Galvania.

Rođen je 9. rujna 1737. Nakon završetka školovanja i studija radio je kao liječnik, a zatim kao profesor anatomije na jednom od najstarijih europskih sveučilišta u Bologni. Bio je zapažen kirurg, ali će mu slavu donijeti istraživanja anatomije koja će uroditi mnogim znanstvenim radovima.

Godine 1784. proučavao je anatomiju vodozemaca i primijetio da se mišići na žabljim kracima trzaju pri dodiru s dvije različite kovine. Galvani vjeruje da je uzrok toj neobičnoj pojavi slabo poznati elektricitet koji imaju živa bića, u ovom slučaju žablji mišići. Taj elektricitet ostaje i nakon smrti životinje, a ne gubi se niti nakon njezina prepariranja.

Tek dvanaest godina kasnije talijanski znanstvenik Alessandro Volta, ispravno će protumačiti taj neobični fenomen i dokazati kako iz metalnih elektroda izbija elektricitet, kada se među njima nađe elektrolit. To načelo prema kojemu se kemijska energija pretvara u električnu, proučavat će mnogi znanstvenici širom svijeta, a najvažniji proizvodi, to jest izvori energije koji rade po načelu što ga je Galvani otkrio s dva metalna štapića i žabljim kracima su baterija i akumulator.

Iako nije polagao mnogo pažnje fizikalnom aspektu elektriciteta i njegovoj eventualnoj primjeni, otkrio je važan izvor struje koji će se nazvati galvanski članak.

Galvani je umro 4. prosinca 1798.