9. prosinca 1608. - Rođen John Milton

Nakon Shakespearea, u novom, sedamnaestom stoljeću, glavni predstavnik engleske književnosti bio je John Milton. Rođen je u Londonu 9. prosinca 1608.

Njegova dobrostojeća puritanska obitelj omogućila mu je studij na Cambridgeu, ali i dokoličarenje na obiteljskom imanju. Od pisanja poezije odvratili su ga politički događaji. Milton se vatreno stavio na stranu protivnika kralja i rabio svoje pero ne bi li pamfletima i polemikama i druge uvjerio da je kraljev režim tiranski te da mu narod može suditi.

Naravno, za vladavine Lorda protektora bio je izdašno nagrađivan. Ali je počeo i gubiti vid. Isprva, svoje najveće djelo Izgubljeni raj nije imao na umu pisati s biblijskom, već s tad popularnim temama o kraljevima i herojskim pothvatima u drevno doba. Ali onda je potpuno oslijepio, izgubio drugu od tri žene i kćerkicu, patio od čestih napadaja gihta. Ep je odlučio posvetiti prijateljima koji su mu ostali vjerni jer to je već vrijeme restauracije monarhije, a on, Milton, nikako više nije bio u milosti.

U skladu sa svijetom u kojem je živio, svojim je kćerima diktirao remek-djelo o borbi dobra i zla, o pokušaju da se postojanje zla u svijetu uskladi s Božjom pravednošću i tezom da je postojeći najbolji od svih mogućih svjetova. Izgubljeni raj i danas je uzor mnogima, a pojedini citati postali su opća mjesta: Bolje vladati u Paklu, nego služiti u Raju! Djelo je inspiriralo mnoge pisce: npr: Mary Shelley, Williama Blakea, Johna Steinbecka. Na Miltonovo remek-djelo nisu bili imuni ni filmaši, a ni glazbenici od Haydna do današnjih metalaca i dark rock bendova gotičkih, mračnih raspoloženja.