2. prosinca 2009. - Umro Vjekoslav Šutej

Proslavljeni hrvatski dirigent, maestro Vjekoslav Šutej umro je 2. prosinca 2009. u Zagrebu, ne dočekavši treću transplantaciju koštane srži tako izgubio u borbi protiv leukemije.

Rođen je u Rijeci 1951., s obzirom na to da mu je majka Alemka bila operna pjevačica i doktorica prava, a otac Josip, ugledni tenor zarana je uronio u svijet glazbe. Dirigiranje je studirao u Zgrebu kod Igora Gjadrova, a usavršavao se u Rimu kod Franca Ferrare. Godinama je bio dirigent baletnih predstava u HNK Zagreb. Potkraj sedamdesetih postao je prvi dirigent u splitskom HNK gdje se s puno žara posvetio svojoj velikoj ljubavi – operi. Međunarodni uspon počinje američkim angažmanom, i to na festivalu Hollybush u New Jerseyu gdje je od 1989. do 1994. bio umjetnički direktor. Najvažniji strani angažman bilo mu je na mjestu  dirigenta prestižnog kazališta La Fenice u Veneciji gdje je premijerno postavio Evgenija Onjegina i Rigoletto.

U Sevilli je osnovao Kraljevski simfonijski orkestar, bio je umjetnički direktor opere Houston Grand, a nastupao je kao gostujući dirigent po cijelome svijetu. Bio je i ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara, redoviti profesor dirigiranja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te šef- dirigent Zagrebačke filharmonije. Godinama je dirigirao na bečkim božićnim koncertima s Bečkim simfoničarima, tezu pjevače kao što su Placido Domingo i Jose Carreras, ali i Diana Ross te Charles Aznavour.

Bio je uz Carrerasa dok se liječio od leukemije, kao što je i ovaj bio uz Šuteja kada je obolio od iste bolesti. Kada mu je dijagnosticirana leukemija, pokušao ju je pobijediti transplantacijom koštane srži u Americi. Nakon povratka u Zagreb mislilo se da sve ide nabolje. Dirigirao je Operom pod zvijezdama’ u Lisinskom, nakon čega mu se zdravlje urušilo. Vjekoslav Šutej dobitnik je nagrade Ordena grada Beča i Nagrade grada Zagreba, a počasni je član Real Academije de Belles Artes kao i počasni građanin Seville.