3. prosinca 1919. - Umro Pierre Auguste Renoir

«Ja smatram da slika mora biti vedra i lijepa – da, lijepa! Ima dovoljno ružnih stvari na svijetu da bi smo stvarali nove!» - rekao je jednom Pierre Auguste Renoir francuski slikar, najznačajniji i najklasičniji predstavnik impresionizma.

Naslikavši otprilike 6 000 djela tijekom šest desetljeća rada, na kraju s kistovima vezanim za artritične ruke, Renoir je 3. prosinca 1919., u 78. godini, umro na toplom jugu Francuske. Za toga majstora svrha slikarstva nije bilo realistično prikazivanje viđenog, već doživljaj i trenutak. Volio je vesele prizore iz kazališnih loža, veslače, plesove kupačice a nadasve ženski akt. Renoir je slikama davao osjećaj pokreta koje stvara samo svjetlo. Posvećuje pozornost volumenu, a paleta bijelih, modrih i ružičastih nijansi podsjeća na majstore rokokoa ili porculanske slikarije. To naime nije niti čudno ako se zna da se kao trinaestogodišnji dječak zaposlio u jednoj pariškoj radionici i oslikavao porculanske tanjure, šalice i druge uporabne predmete.

Opčinjen čudesnom igrom svjetla, Renoir je slikao tijela kupačica i drugih aktova tako da promatrača gotovo izazivaju da ih pogladi rukom. Neobično je volio i sunce koje prodire kroz lišće i pada na lijepa lica ispod krošnji. Svjetlost, boja i priroda, ali s ljudima, njegove su glavne preokupacije. Pjesnik Octave Mirbeau napisao je: Renoir je jedini veliki slikar koji nije napravio ni jednu tužnu sliku!