30 godina karijere primadone Lidije Horvat Dunjko

Na velikoj sceni HNK u Varaždinu glasovita opereta ‘Šišmiš’ izvedena je prvi put, a upravo je njome primadona Lidija Horvat Dunjko proslavila 30 godina umjetničkog rada.

Opereta ‘Šišmiš’, skladatelja Johanna Straussa mlađeg, u predbožićno se doba izvodi na svim renomiranim svjetskim pozornicama jer svojom duhovitošću magično privlači brojnu publiku.
U poznatim arijama vesele i vrckave operete, idealne za uvođenje u ozračje adventa, uvelike je sudjelovala primadona Lidija Horvat Dunjko u naslovnoj ulozi - Rosalinde.

Obljetnicu umjetničkog stvaralaštva slavi u rodnome gradu, presudnom za njezino bavljenje glazbom: Roditi se u Varaždinu i živjeti u Varaždinu je privilegij. To je jedan grad koji odiše kulturom, ali onom istinskom kulturom. Dakle, taj barokni grad koji od djetinjstva odgaja svoje mališane da idu na koncerte, a idu na barokne večeri, kaže primadona Horvat Dunjko.

I sama je s deset godina sudjelovala na baroknim večerima pjevajući u dječjem zboru. Prvi cjelovečernji koncert izvela je na drugoj godini fakulteta, a zatim je vrsnim sopranom utjelovila operne uloge na hrvatskim i svjetskim pozornicama. 

- Od ljepote tog glasa, koji otpjeva ariju, koža vam se ježi. Ona je vrlo profesionalna, vrlo je inspirativna, vrlo plesna, komentira koreograf Dinko Bogdanić.

S radošću svoje znanje i ljubav prema glazbi Lidija Horvat Dunjko prenosi na studente solo pjevanja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. U ulozi Adele diplomirala je, također Varaždinka, njezina studentica sopranistica Irma Dragičević.

- Vedra je, vesela, pozitivna, i evo uvijek se sjetim njenih plavih okica, dojam je Irme Dragičević, a umjetnički voditelj i osnivač Opere b.b. Roland Braus poručuje: Sjajna, divna glazbenica, velika prijateljica i najdugovječnija partnerica. Zajedno smo na sceni već 20 godina i ja sam joj možda najvjerniji i najdugovječniji 'suprug'.

Težak posao zapravo je poziv kojem treba biti posvećen 24 sata, no ako je predodređeno da budeš pjevačica - onda je najljepši na svijetu, ističe primadona, koju je varaždinska publika ispratila ovacijama.