Kako učenici plastični otpad pretvaraju u odjeću

U zadarskome Kazalištu lutaka otvorena je izložba odjevnih predmeta od reciklirane plastike 'Plastic magic', koju su organizirale Udruga ‘Eko Zadar’ i zadarska Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.

Predstavljeni su radovi četvrte godine zajedničke suradnje, a na izložbi gostuju i Škola likovnih umjetnosti Split, Obrtnička škola Split, Škola za modu i dizajn Zagreb i Strukovna škola Varaždin.

- Tijekom rujna i listopada provedene su radionice te su učenice i učenici, u sklopu nastavnog kurikuluma educirani o vrstama otpada, načinima smanjenja otpada, njegove uporabe te o posljedicama negativnih učinaka neodgovornog ponašanja na Zemlju, poručuju organizatori.

Učenici su također bili upoznati i s metodama razdvajanja otpada. Količina plastike predstavlja ogroman problem, a učenici se sami, svakodnevno suočavaju s problemom otpada u njihovom okolišu.

- Plastici smo utkali novi život i stvorili kreativne izloške nosive odjeće i torbi koje su vječne. Znajući da jedna plastična vrećica u okolišu ostane 100 godina, za modele možemo reći da su vječni, ističu organizatori.

Izložbe je otvorena je od 5. prosinca, a više o ovoj eko-priči ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala je od Atane Grbić iz Udruge ‘Eko Zadar’,  profesorice Sandre Bačić iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar i jedne od sudionica radionica - maturantice Doris: