Dubrovnik: Bura ubrzala obnovu katedrale

U tijeku je obnova kupole dubrovačke katedrale, koja je planirana već godinama, a požurila ju je jaka bura koja je u veljači čupala dijelove olovne oplate na kupoli. Radovi vrijedni više milijuna kuna nastavak su obnove jednog od najvažnijih baroknih spomenika u Hrvatskoj.

Iako su radovi planirani i prije, jaka bura, koja je počupala dijelove olovne oplate, požurila je obnovu kupole dubrovačke katedrale.

- Nevrijeme je otkinulo jedan dio, koji smo mi znali da je pri kraju. Zato  se i krenulo već s radovima, a onda su ti par olovnih ploča s kupole palo,  i tako stoji otkriveno do danas. Ispod je betonska ploča, tako da to ne utječe previše na statiku i  krov katedrale, objašnjava Tomislav Sikavica, ekonom u dubrovačkoj biskupiji.

Radove vrijedne više od 5 milijuna kuna sufinancira  Društvo prijatelja dubrovačke starine. Početak radova otkrio je i nove probleme na krovištu, što je produljilo obnovu.

- Pojavili su se problemi na transeptu,  na svodovima, gdje je otkriveno da je dio razgrađen, a to je bilo tek kad se otkrio krov. Tako da sada čekam novo projektno rješenje, i zato su radovi malo zastali, kaže Sikavica.

Dubrovačka katedrala, kao jedan od najvažnijih baroknih spomenika u Hrvatskoj, čuva neprocjenjivo umjetničko blago, koje polako postaje poznato u cijelom svijetu.

- Ove zime u tijeku je izložba u Metropolitan Museumu u New York, dakle jednom od najvećih svjetskih muzeja, iz Moćnika dubrovačke katedrale zlatni pladanj i vrč iz 16.stoljeća i to je jedina umjetnina izabrana za tu izložbu iz Hrvatske. Dakle zaista je nekakva svjetska selekcija najboljih umjetnina iz 16. stoljeća, ističe Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti.

A uz obnovu kupole, traje i obrada više tisuća fresaka, kamene plastike, numizmatike i stakla koji su pronađeni tijekom arheoloških iskapanja u temeljima katedrale.