U Karlovcu sreću traži 9 sirijskih obitelji, upoznajte jednu od njih

U sklopu projekta Vlade koja je donijela odluku o prihvatu 250 izbjeglica, u Karlovac je u proteklih mjesec dana preseljeno 10 sirijskih obitelji, inače tražitelja azila u Hrvatskoj.

Na korištenje su dobili državne stanove u kojima imaju pravo ostati dvije godine. Država će im pomagati u plaćanju režija, a oni trebaju naučiti hrvatski jezik, pronaći posao i započeti novi život.

U siječnju će biti 7 godina kako su se Gulistan i Ahmad vjenčali. Samo mjesec dana poslije počeo je rat. Sve što se događalo nakon toga bolje je zaboraviti. On je bio zavarivač, a Gulistan kućanica. Vjeruje, u gradu koji ima metalsku industriju bit će posla za vrijednog radnika. Još je samo jedan zadatak pred njim, bolje naučiti hrvatski.

Novim domom u Karlovcu, malo je reći, oduševljeni su. Susjedi su ih dočekali srdačno, s darovima, a Gulistan je njima zahvalila kavom. Sve se posložilo, napokon su našli dugo priželjkivani mir, još im je ostala jedna želja - dijete.

Sve ove obitelji imaju slične priče i planove. U preseljenju im je od velike pomoći bila Isusovačka služba za izbjeglice. Od planiranih 10, za sada je u Karlovac preseljeno 9 sirijskih obitelji. Još jedna dolazi ovaj tjedan. Djeca kreću u školu, stariji na sate hrvatskog, a svi zajedno, nadaju se, u bolji život.