Nije luksuzna vila - u ovoj zgradi živi voda

Iznad Zaboka stoji objekt za koji mnogi nagađaju je li riječ o crkvi ili luksuznoj vili. No odgovor je sasvim drugačiji. To je vodospremnik Zagorskog vodovoda. Neobičan i multifunkcionalan, jedini takav u Hrvatskoj.  

- Ovdje imamo vodospremnik kapaciteta 2300 kubika, stare i nove, imamo prostorije za laboratorij za pitku vodu i za otpadne vode i nadzorni sustav za cijelo Zagorje za vodopskrbu i odvodnju. Tako da ovdje planiramo za par godina kada uspijemo preko europskih projekata ovo isfinancirati - opremu za laboratorije i za nadzorni sustav. Mi se nadamo da će ovdje raditi 12 ljudi, kaže direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić.

Vodospremnik su projektirali zagrebački arhitekti Svebor Andrijević i Jasna Zmaić. Ideja je, kaže Andrijević, krenula od investitora, ali su oni dosta dugo razgovarali i odlučili se na "konzolu koja je kao glava okrenuta prema gradu". 

- Vodospremnici su uvijek bili oblikovani na specifičan način. Oni su u stvari bili neka posveta vodi. I kada malo bolje pogledamo i u ostalim kulturama, ljudi su nad vodom često gradili hramove. To su bila sveta mjesta, kaže Zmaić.

90 posto ovog objekta čine spremnici vode, oni koji su već ovdje postojali od 60- ih godina prošloga stoljeća te dva nova. Uz laboratorij, i radne prostore, dodaje Andrijević - ovdje su konferencijska dvorana, kafe bar te vidikovac s tribinom za razne događaje.

Vanjskim stubama se može popeti na krov starog i novog vodospremnika, doći do tribine i vidikovca. A za osobe smanjene pokretljivosti tu je i dizalo. Objekt izgrađen u vidljivom betonu s lamelama od nehrđajućeg čelika zgradi osigurava dugovječnost, a sustavu sigurnost. Vodospremnik je čuvani objekt, no njegovo oblikovanje omogućuje organizirano javno korištenje.

- Za Svjetski dan voda imamo običaj da ugostimo djecu od 1. do 4. razreda. Svake godine ovdje imamo stotinjak djece, upoznamo ih sa našim sustavom, sa zaštitom vode, sve ono što bi trebali znati o tom resursu koji je budućnost u svijetu, dodaje Mihovilić.

Ispred vodopremnika, na lokaciji nekadašnjeg groblja i kapele, omiljeno je sastajalište mladih Zabočana. Spektakularan pogled i noću i danju privlači mnoge. Njegovim oblikovanjem koji je posveta memoriji mjesta projektanti su obratili posebnu pozornost.

Započeta izgradnja šetnice koja bi trebala pješački povezati vodospremnik sa središtem Zaboka kruna je plemenite ideje i arhitekata i investitora o vodospremniku utkanom u svakodnevicu grada i građana.