10. prosinca 1511. - Najstariji jahači turnir

Veza čovjeka i konja u njegovoj udomaćenoj prirodi datira iz vremena starog Babilona, oko 4000 godina prije Krista, i starog Egipta oko 300 godina poslije. Služio je kao tegleća životinja, a važnu ulogu imao je u ratu. Za to je morao biti dobro istreniran.

U kronikama jahanja zapisano je da je 10. prosinca 1511. godine vojvoda Ulrich od Württenberga razaslao diljem vojvodstva pozive za jahačko natjecanje. Bio je to najstariji pisani poziv za neko nadmetanje jahača i konja. Kronike bilježe da su pozivi bili izvješeni i na vrata gradskih vijećnica. Tekliči su ih raznosili početkom prosinca, a pozivalo se na turnir koji se održavao pet mjeseci poslije u svibnju 1512. Točno je navedeno vrijeme početka te opisano borilište. Onodobni ratnik morao je potpuno, bez ostatka, ovladati vještinom jahanja.
Zato su turniri bili nužna priprema- trening. Ni konju nije bilo lako- nosio je jahača i njegovu tešku opremu, a ni sama konjska oprema nije bila lagana, jer se i konja moralo zaštititi.

Nagrade što ih je dijelio vojvoda Ulrich bile su poticajne. Svaki sudionik dobio bi po zlatnik, pobjedniku bi pripala 32 zlatnika i srebrna čaša, drugoplasiranom prsni štit, a trećemu mač. A prije svečane večere jahale su i dame - bilo je to natjecanje slično alkarskoj čoji: pobjednica je, naime, dobivala balu skupocjenoga svilenog brokata.