8. prosinca 1967. - Prva Zlatna pirueta

Kada je 1961. na Šalati otvoreno prvo klizalište s umjetnim ledom, bio je to početak preporoda klizačkog života Zagreba.

Budući da su klizači zanesenjaci preživjeli sve nedaće zima bez leda, siromaštvo i besparicu, prihvatili su se posla. Otvorili su klizačke škole za mališane, poticali roditelje da pronađu zametnute klizaljke i dovedu djecu na led. Već 1964. klizači su priredili na Šalati prvu međunarodnu reviju.
Bio je to dobar uvod u ono što će slijediti tri godine poslije. Naime, od 8. do 10. prosinca 1967. održano je prvo Međunarodno klizačko prvenstvo Zagreba, poslije nazvano Zlatna pirueta. Na umjetnom ledu klizališta na Šalati sudjelovali su klizači, klizačice i parovi iz 6 zemalja. U momčadi domaćina bili su prvi polaznici klizačke škole Zoran Matas, Bojan Lipovščak i Dunja Vujčić.
Klizači su pod krov Doma sportova ušli 1972. Tada je Međunarodno prvenstvo Zagreba dobilo ime Zlatna pirueta. O njezinoj organizaciji brine se Hrvatski klizački savez.

Zlatna pirueta razvila se i potvrdila kao vrijedno, nezaobilazno natjecanje visoke međunarodne klase, natjecanje na kojem se provjeravaju i čeliče mladi talenti, prije nego što se otisnu na led najviših svjetskih mjerila i zahtjeva. Svake se godine održavaju natjecanja u nekoliko različitih kategorija: za klizače, klizačice, juniore i juniorke, plesne i sportske parove, te juniorske plesne i sportske parove. Iako su s vremenom u organizaciji Hrvatskog klizačkog saveza utemeljena  i druga natjecanja u umjetničkom i sinkroniziranom klizanju, Zlatna pirueta ostaje najdugovječniji središnji klizački događaj s međunarodnim renomeom.