Revija filmova nominiranih za europskog Oscara

U Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu do 7. prosinca održava se revija ostvarenja nominiranih za nagradu Europske filmske akademije. Na programu su novi filmovi Pedra Almodovara i Romana Polanskog.

Uoči dodjele nagrada Europske filmske akademije, koju ćemo 7. prosinca izravno iz Berlina prenositi na HTV3, zagrebačko kino Kinoteka u sklopu Revije Europske filmske nagrade predstavlja pet filmova nominiranih za tu prestižnu filmsku nagradu, koju se još naziva i europskim Oscarima.

- Prikazuju se filmovi ‘Oficir i špijun’ Romana Polanskog, ‘Izdajnik’ Marca Bellocchija, ‘Visoka djevojka’ Kantemira Balagova, ‘Razbijačica sustava’ Nore Fingscheidt te ‘Tuga i slava’ Pedra Almodóvara, najavljeno je iz Kinoteke.

Reviju je u utorak. 3. prosinca, otvorila francusko-talijanska povijesna drama ‘Oficir i špijun’ u režiji Romana Polanskog. Radnja je smještena u 1895. godinu, a u središtu je mladi časnik Alfred Dreyfus optužen za špijuniranje za Njemačku i osuđen na doživotnu robiju. Među svjedocima njegova pada je i Georges Picquart, novi zapovjednik jedinice koja ga je uhvatila, a koji otkrije da Nijemci i dalje dolaze do tajnih informacija.

Film je osvojio Srebrnog lava i Nagradu FIPRESCI na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji te ostvario četiri nominacije za nagradu Europske filmske akademije (najbolji film, redatelj, scenarij i glumac Jean Dujardin).

U srijedu, 4. prosinca, na programu je biografska krimi-drama ‘Izdajnik’ u režiji veterana talijanskog filma Marca Bellocchija, o bivšem mafijašu Tommasu Buscetti koji prihvaća ponudu suca da postane svjedok protiv mafije jer, razočaran napuštanjem tradicionalnih vrijednosti Cose nostre, to ne smatra kršenjem mafijaškog kodeksa i zakona šutnje.

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, a za nagradu Europske filmske akademije nominiran je za najbolji film, redatelja, scenarista i glavnog glumca (Pierfrancesco Favino).

Drama ‘Visoka djevojka’ ruskog redatelja Kantemira Balagova, koja je u sekciji Izvjestan pogled Filmskog festivala u Cannesu osvojila nagradu za najbolju režiju, očekuje se u četvrtak.

Radnja filma, smještena u Lenjingrad nakon Drugog svjetskog rata, inspirirana je svjedočanstvima ruskih žena, objavljenima u knjizi ‘Rat nema žensko lice’ nobelovke Svetlane Aleksijevič. Viktoria Miroshnichenko u glavnoj ulozi nominirana je za Europsku fimsku nagradu u kategoriji najbolje glumice.

Junakinja njemačke drame ‘Razbijačica sustava’ u režiji Nore Fingscheidt, koja je na programu u petak, divlja je devetogodišnja djevojčica, koju službe za zaštitu djece već nazivaju ‘rušiteljicom sustava, dok ona samo želi vratiti se kući i biti s mamom.

Nakon premijere na Berlinalu, gdje je osvojio Nagradu Alfred Bauer za otvaranje novih perspektiva u filmskoj umjetnosti, a film je ostvario i dvije nominacije za Europsku filmsku nagradu (najbolji film, najbolja glumica Helena Zengel).

Za subotu je najavljena španjolsko-francuska drama ‘Tuga i slava’ u režiji Pedra Almodóvara s Antoniom Banderasom i Penélope Cruz u glavnim ulogama.

U središtu priče je popularni je filmski redatelj, koji već godinama nije snimio novi film, muče ga migrene, kronična bol u leđima, a najviše od svega kreativna kriza i depresija. Premijera restaurirane verzije njegova hita iz osamdesetih potakne ga na putovanje vlastitim sjećanjima, ovisnostima, boljkama i prvim ljubavima.

Premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je Antonio Banderas osvojio nagradu za najboljeg glumca, taj autobiografski film Pedra Almodóvara ostvario je i četiri nominacije za Europsku filmsku nagradu - najbolji film, redatelj, scenarij, glumac, a osvojio je nagradu za najbolju scenografiju.

Uz Reviju Europske filmske nagrade od utorka se u Kinoteci prikazuje i program Opus Judy Garland, počevši od filma ‘Zvijezda je rođena’, prvi od tri remakea istoimenog mjuzikla iz 1937. godine, za koji je Judy Garland bila prvi puta nominirana za Oscara.

Ciklus njezinih filmova nastavlja se mjuziklom ‘Ljetno kazalište’ iz 1950., glazbeno- humorističnom dramom ‘Srest ćemo se u St. Louisu’ iz 1944., filmom ‘Judy’, recentnom biografiju slavne glumice s Renée Zellweger u naslovnoj ulozi te mjuzikl ‘Čarobnjak iz Oza’ iz 1939. godine, koji je ostao trajno zapisan u povijesti svjetskoga filma.

Filmovi iz programa Revije Europske filmske nagrade prikazuju se od 17.30, odnosno 18 sati, a Opus Judy Garland od 20 sati.