Inovacija i održivost akvakulture

U Opatiji se jučer sastao Upravni odbor europskog projekta AdriaAquaNet - Jačanje inovacija i održivosti  jadranske akvakulture. Projekt je dio Interreg programa Italija - Hrvatska i vrijedan je više od 3 milijuna kuna.

Znanstvenici s područja veterine, nutricionisti, ali i proizvođači i uzgajivači ribljih prerađevina uključeni su u projekt kako bi predložili, ali i primijenili model uzgoja, liječenja i stavljanja na tržište orade i brancina iz održive akvakulture.

- Kako bi poboljšali performanse morske akvakulture u području Jadranskog mora i smatram da će to biti veliko poboljšanje u uzgoju ribe, objašnjava Snježana Zrnčić, Veterinarski institut.

Jedno od poboljšanja je preventivno djelovanje na bolesti riba u kavezima. A ako se dogodi da ribu, primjerice, napadne paraziti, liječit će se prirodnim lijekovima od morskih algi. Zadaća projekta je i rješavanje energetske održivosti pri uzgoju, kao i gospodarenje otpadom.

- Mislim da je projekt veoma važan i u Italiji i u Hrvatskoj. Ljudi moraju znati da se riba kvalitetno uzgaja, da nema nikakvih štetnih, medicinski ili dugih dodataka, kaže Marco Galeotti, Sveučilište Udine.

Uz jedanaest partnera, uzgajivača i znanstvenika, u projekt je uključen Fakultet za menadžment u turizmu riječkog sveučilišta. Njihova je zadaća istraživanje tržišta.

- Odnosno ponašanja potrošača na reprezentativnom uzorku i u Hrvatskoj i Italiji, gdje ćemo ispitati njihove navike konzumiranja ribe  i stavova o razlici nutritivnoj vrijednosti  između uzgojene ribe i slobodnog ulova, ističe Greta Krešić, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Rijeka.

Očekuje se da će upravo suradnja znanstvenika, uzgajivača i prerađivača rezultirati nutritivno vrijednom ribom, što će u konačnici pridonijeti većoj potrošnji zdrave hrane.