Kuhan i pečen: Druga sezona započela odličnim kulinarskim dvobojima!

Nešto "staro" i nešto novo naš je recept za još jednu uspješnu sezonu! Šezdeset i četiri nova kuhara amatera, dva nova chefa i dobra, "stara" traka iznenađenja! Natjecatelji će i dalje imati samo pola sata za kuhanje, a u kulinarskim izazovima pomagat će im naš zvjezdani kuharski tim - David Skoko, Christian Misirača, Ivan Erak, Anita Margić i Ivana Bekavac - kojemu se pridružuje dvoje novih chefova, Sabina Jalšić i Igor Gudac.

I dalje smo ostali vjerni nepcu Toma Gretića, našeg kulinarskog suca, a kroz uzbudljive ovosezonske kulinarske dvoboje i dalje će nas voditi glumica Ana Vučak Veljača.

Prva emisija - trema i panika

U prvoj epizodi nove sezone jela su pripravljali Adrijana, Tea, Sanja i Darko, a u tome su im pomagali chefovi David Skoko i Ivan Erak.

Led su probile Tea, ekonomistica koja obožava peći kolače, i Adrijana, blogerica koja ne konzumira gluten, a smatra da je hrana nešto najbolje na svijetu. Svoju je pomoć u prvom krugu natjecateljicama pružio David Skoko, jedan od najboljih hrvatskih kuhara. Trema je bila prisutna, no Tom je curama poručio: - Opustite se, kuhajte k’o doma i slušajte mentore!.

Na prvoj traci Tea je odabrala leću, mrkvu i bijeli patlidžan, a Adrijana svinjske kotlete, kukuruzne mrvice i šampinjone. Mentor nije bio oduševljen odabirom, a Tea je potpuno razočarana svojim izborom. Jednaku oduševljenost s mentorom dijelio je i Tom jer je, kako kaže, s lećom, mrkvom i bijelim patlidžanom prilično teško napraviti suvislo jelo.

- Što bi onda ti, Tome, napravio od leće, mrkve i bijelog patlidžana?, pitala je Ana.
- Vjerojatno gustu juhu od leće s kockicama patlidžana tostiranog sa začinima, marokanska varijanta, a mrkvu bih kuhao u nekoj kiselini, octu ili limunu (jer zemljane note patlidžana zahtijevaju kiselinu) pa napravio brunoise.

U ovom dvoboju raskošnosti i oskudnosti Adrijana je imala jasnu viziju. Odlučila je pripraviti svinjske kotlete u panadi od kukuruznih mrvica s umakom od šampinjona i bijelog patlidžana, dok je Teu potpuno "oprala" trema, a je kuhanje krenulo - nizbrdo. No, Skoko je spasio situaciju. Napravili su kremu od mrkve, luka, češnjaka i jabuka, skuhali jaje i leću te prepržili patlidžan na ploške i papriku na trakice. Pola sata brzo je prošlo pa je Tomu Tea za kušanje poslužila svoj "Krivi početak". Krivo je počelo no nije tako loše završilo. Naime, Tea je uspjela postići maksimum od onoga što je izabrala, ali sve je to po Tomovom sudu bilo vrlo bazično.



Malo više sreće imala je Adrijana, no i kod nje je bilo grešaka i to - tehničkih. Naime, u "Adrijaninom lovačkom ručku" meso nije bilo položeno na vruću tavu (ako nije vruća, meso se ne karamelizira, već kuha) pa se panada raspala, a tome u prilog nije išlo ni to da je umak od šampinjona bio preliven preko mesa. Tom se na tanjur nadovezao još jednim savjetom: - Ako kiselo vrhnje dodajete u umake, dodajte prije u njega žutanjak, umutite ih zajedno pa potom dodajte u umak. To sprečava da voda izađe iz vrhnja. No, bez obzira ne tehničke poteškoće, Adrijana je prošla u treći krug. S kime će se kulinarski obračunati?
Piletina - dobar izbor ili ne?

U drugom krugu snage su odmjerili Darko, koji voli kuhati i svirati, i Sanja koja je htjela osjetiti dinamiku kuhanja u drugoj kuhinji pripravljajući jelo u pola sata. Njima je u kuhinji pomoć pružao chef Ivan Erak koji nije bio oduševljen "ziheraškim" izborom natjecatelja. No, iako je piletina bila "zicer", u Tomovom je slučaju taj izbor bio poprilično hrabar jer sudac, naime, nije ljubitelj pilećih prsa.

Darku je cilj bio napraviti proljetne rolice s kremom od tikvica i cvjetače, a Sanji tikvice punjene piletinom i koncentratom rajčice obogaćenim začinima koji su joj bili idealna zamjena za  sir.

- U tijesto za proljetne rolice, koje se radi od brašna i vode, stavi kap octa. Taj trik meni jako pomaže, savjetovao je Tom Darka. No, iako ga Darko nije poslušao, savjet je, vjerujemo, zlata vrijedan. Napetost se do samog kraja kuhanja mogla osjetiti u zraku jer su se natjecatelji doveli u cajtnot, no jela su, na sreću, uspjeli završiti. Spori start, ali ih je bilo zanimljivo za gledati, konstatirao je Tom. Pa, kakvi su bili tanjuri?

Sanja je poslužila "Zagorske lađe" koje su Tomu imale dobar koncept i puno okusa u pola sata, ali Darkove su rolice imale više okusa, a okus je sve! Pobjedu je, stoga, odnio tko? Pogađate, Darko!



Tko je najbolji?

Treći i najuzbudljiviji krug u emisiji je ujedno i dvostruko teži krug u kojem su se kulinarski obračunali Adrijana i Darko!  Uz glavno jelo potrebno je bilo, da podsjetimo, pripremiti i desert. Adrijana i Darko odlučili su se za potpuno iste namirnice i s biftekom kao zvijezdom glavnog jela.

Biftek u kombinaciji s pečenom kruškom, brokulom, bijelom čokoladom i krušnim mrvicama bio je Darkov izbor, a Adrijanin kombinacija bifteka, brokule s preljevom od senfa i bobičastog voća te pečenog radiča. Spojivo ili ne, što mislite? Za vrijeme kuhanja Darko i chef Erak imali su čak i "pauzu" koju su iskoristili za špijunažu konkurencije. Iako su došli s namjerom da pomognu ako mogu, chef Skoko ih je lijepo počastio - pedalom iz kuhinje.

Slatko za kraj

Adrijana je za desert pripremila svoju verziju cheesecakea s korom od bademovog brašna i kokosa, kremom od grčkog jogurta i vrhnja za šlag te umakom od marelica i malina, dok se Darko odlučio za jedan stari zagorski desert, žemlejaču, koja se radi od žemlji ili starog kruha, mlijeka, vrhnja i jaja. Čija je receptura bila pobjednička?

Konačna odluka

Priprema bifteka Toma nije nikako oduševila ni kod jednog natjecatelja. Najveći problem je bio to što steak nije bio stavljen na vruću tavu pa se meso, umjesto da se peklo, kuhalo se. To se pogotovo osjetilo kod Adrijaninog bifteka koji je imao još jednu grešku, bio je pretanko narezan. Dodatni minus kod Darkova bifteka bila je i bijela čokolada. Naime, s biftekom se, kako Tom kaže, kombiniraju umaci od tamne čokolade s manjim postotkom šećera, a većim udjelom kakaa (minimalno 62%).
No, iako nije briljirao biftekom, briljirao je s desertom.

- Mislim da bi pola restorana u Zagrebu trebalo imati ovaj desert u ponudi kao autohtonu varijantu hrvatske kuhinje, pogotovo u zimskom periodu, ovim divnim komentarom Tom je opisao koliko je dobra Darkova žemlejača, desert njegove bake.  Slični početak odveo ih je u različitim smjerovima. Tko je onda odabrao pravi put?

Sa svojim biftekom i žemlejačom pobijedio je Darko i postao prvi polufinalist! Čestitamo!

Novu emisiju možete pogledati već od sljedećeg utorka na Drugom od 20:05.

***********************POBJEDNIČKE RECEPTE donosimo u nastavku:

BIFTEK U SLATKO SLANOM UMAKU
Biftek peći na dobro zagrijanoj tavi 3-4 minute s obje strane. Pored bifteka peći i polovicu kruške očišćene od sjemenki dok ne omekša i dobije boju. Biftek i krušku zajedno staviti na lim pa u pećnicu na 5 minuta. Nakon pečenja biftek i krušku umotamo u foliju da "odmori".

U loncu sa strane lagano prokuhati brokulu. U posebnoj tavi lagano popržiti bučine sjemenke. Kada se ohlade, nasjeckati ih prema želji. Na maslinovom ulju popržiti krušne mrvice do željene boje i hrskavosti pa u njih dodati bijelu čokoladu i sjeckane pržene bućine sjemenke. Na tanjur servirati biftek, kraj njega krušku i brokulu koju prelijemo umakom koji smo prethodno pripremili.

ŽEMLEJAČA
Kruh namočiti u mlijeko i ocijediti. Marelice narezati na sitne kockice te ih malo pošećeriti. Maline i nar lagano pirjati na maslacu sa smeđim šećerom dok se ne dobije preljev željene gustoće. Staviti sa strane da se malo ohladi. U zdjelici izmiješati vrhnje sa žutanjkom. U drugoj zdjelici izmiješati kruh s marelicama i dodati  šećer i med. Nakon toga u tu smjesu staviti vrhnje sa žutanjkom te izmiješati i kušati je li dovoljno slatko. Napravljenu smjesu staviti u kalup premazan maslacem, posipati sa smeđim šećerom i staviti peći na 200 stupnjeva desetak minuta pa na maksimum još pet minuta. Nakon vađenja iz pećnice gornju stranu deserta malo zapaliti brenerom za kolače te na sredinu staviti dvije žličice preljeva od maline i nara i poslužiti.

Propuštenu emisiju možete pogledati u HD rezoluciji na multimedijskoj platformi HRTi.