Zajedničko vino moslovačke sorte škrlet

Prvi put u Hrvatskoj sedam najvećih uzgajivača autohtone moslavačke sorte škrlet - udružilo se i proizvelo zajedničko vino.

Gotovo zaboravljenu sortu moslavački su vinari svojim znanjem i trudom pretočili u vina koja su sve traženija na tržištu. Njih sedmero grožđe je s najboljih položaja svojih vinograda prvi put pretočilo u zajedničko vino.

- Zajednički marketing, zajednička nabava, zajednička proizvodnja. Znači, u svim aspektima smo mi u plusu. Samo ono što treba pobijedit su ega vinara i krenuti u zajedničku proizvodnju u neku vrstu zadruge, naglašava Tomislav Trdenić, predsjednik proizvođačke organizacije "Škrlet".

Udruživanje je potaknulo i to što se šklet uzgaja na samo 70 hektara, a na ocjenjivanjima osvaja sve više nagrada.

- Zapravo, nemamo riješen plasman buteljiranih vina, a po nekakvim standardima ocjenjivačkim škrlet vam ne zaostaje za vrhunskim pošipom, čak i  prestiže neke sorte i upravo iz tog razloga smo se dogovorili da nam treba jedno zajedničko vino koje bi predstavljalo zapravo cijelu regiju, govori Lovro Miklaužić, vinarija Miklaužić, Popovača.

Moslavački je škrlet sve traženiji i na morskim odredištima.

Prvim zajedničkim vinom napunjena je serija od 5 tisuća boca.

- Moja je vizija da ćemo ići na barem 20 tisuća boca jer već prve naznake tržišta su da je velika stvar dobiti nešto takve ekskluzive, naglašava Ivica Florijanović, vinarija Florijanović, Potok.

Prva kušanja i ocjene stručnjaka su obećavajući pa moslavački vinari vjeruju da su ovim potezom krenuli u pionirski posao koji će ovo vino učiniti još prepoznatljivijim.