"Jadranskom caru" 50 godina tek

Trajekt Lastovo najbolji je pokazatelj jakog nevremena na Jadranu. Ako ne isplovi - znači da je na moru pravo nevrijeme. Zato mu otočani tepaju da je car, a taj je car danas, uoči Svetoga Nikole, u Splitu proslavio 50. rođendan.

"Caru" u skute uvukla se zahvalno gospođa Merica, kao i davne 1984. kada je na ovom trajektu rodila sina. Bez babice, ali s cijelom posadom "didica".

- Ja sam prva zapravo rodilja na redovnoj liniji, tako da su svi bili zbunjeni, a kapetan Šabašov Kapov pokojni, u to vrijeme, rekao je da sam ja jedina bila prisebna, da su svi bili zbunjeni, nisu znali što rade, kaže Merica Mirošević.

Znaju oni što rade. Japanski trajekt, ali jadranski car, lomi otvoreno more kad nitko i ništa iz luke ne proviruje. Početkom godine dječaku je spasio život.

- To vam je bilo jutro kad je to bio jedini trajekt na čitavom Jadranu koji je plovio, objašnjava Josipa Tomašić.

Ruke u zrak digli su danas mnogi kojima ovaj brod nije samo pruga. 695. milenijska fotografija za 50. rođendan trajekta.

- Kako ga zovu zbog dobre plovidbe i po jugu i po buri car, tako smo oformili ovu scenu uz pomoć Pomorske škole i građana Splita i zadovoljan sam, bilo je negdje oko 300 ljudi, kaže Šime Strikoman.

- Po najžešćem vjetru i moru, jugo, bure, lebića, tramuntane, objašnjava Tonko Božanić Pepe-Kalafot.

Pola stoljeća car suvereno vlada, i još nije za mirovinu.

- Evo baš smo došli prije par dana prije jedno 15-ak dana iz Lošinja, bio je remont, produžena nam je klasa narednih 5 godina, ističe Milo Sršen, zapovjednik "Lastova".

Mirno ti more, care, i pozdrav posadi broda!