Kako je Meštrovićeva 'Napuštena' dostigla milijunsku cijenu

O tomu kako je mrmorna skulptura Ivana Meštrovića 'Napuštena' nedavno prodana u aukcijskoj kući Christie's u Parizu za vrtoglavih 331,6 tisuća eura, odnosno oko 2,5 milijuna kuna razgovarali smo s višom kustosicom Atelijera Meštrović Barbarom Vujanović.

- Sve se odvijalo astronomskom brzinom, a uz prisutne u dvorani licitiralo se i putom telefona i interneta, tako da je dinamika bila tim brža. Svakako te to bio jedan uzbudljivi trenutak, opisuje Vujanović koja je osobno je  svjedočila aukciji u Parizu.
Zaključna cijena na aukciji dostigla je šest puta veći iznos od procijenjenih 30 do 50 tisuća eura za skulpturu koja se smatrala izgubljenom. Kupac je ostao anoniman.

U javnosti je bila izložena samo dva puta na izložbama u Beču 1908. i 1910. godine u Zagrebu. Umjetnina je ranije bila vlasništvo talijanske kraljevske obitelji, a Christie's navodi kako ju je kraljica Jelena od Savoje vjerojatno kupila izravno od samog kipara.

Prije udaje za talijanskog kralja Vittoria Emanuela III., Jelena Savojska bila je, naime, crnogorska princeza Jelena Petrović Njegoš, kći crnogorskog kneza Nikole Petrovića.

Viša kustosica Atelijera Meštrović u Zagrebu Barbara Vujanović o prodaji skulpture ‘Napuštena’ govorila je u emisiji Kultura s nogu: