11. prosinca 1946. - Osnovan UNICEF

UNICEF, prva međunarodna organizacija kojoj je glavni motiv bio zbrinjavanje djece u ratom opustošenoj Europi, a onda i drugim krajevima svijeta, osnovana je odlukom Generalne skupštine 11. prosinca 1946.

Stvorena je i kao nasljednica UNRRA-e, međunarodne agencije za obnavljanje i pomaganje zemljama pogođenim ratnim razaranjima. Prema statutu dio je organizacije Ujedinjenih naroda, kojim upravlja izvršni odbor, i čine delegati iz trideset i dvije zemlje. Inicijativa, koja stavlja djecu i njihove osnovne potrebe iznad politike većinom se financira volonterski, donacijama građana, pravnih osoba ili država. Poslije rata, u ranim pedesetima, počelo se predviđati njezino ukidanje, no umjesto toga fond UNICEF-a proširio se na više od 100 država i tako postao stalno tijelo UN-a.

U Hrvatskoj se povijest djelovanja UNICEF-a prati još iz vremena bivše države Jugoslavije, koja je u poslijeratnim godinama ovisila o pomoći, da bi nakon određenog vremena i sama postala ponosni donator za druge zemlje u potrebi. UNICEF je imao važnu ulogu u razvoju mljekarstva u svijetu stavljanjem naglaska na važnost mlijeka u ishrani. To je dovelo do izgradnje boljeg sustava opskrbe tom namirnicom, čime je dobio nadimak „milkman to the world's children“.

Osim osiguravanja obroka UNICEF je utjecao i na proizvodnju seruma i cjepiva koji su pomogli u borbi protiv bolesti kao što su npr. difterija i tetanus. Imunološki zavod u Zagrebu dostigao je svjetsku razinu na tom području. Međunarodni hitni fond Ujedinjenih naroda za djecu - UNICEF pomogao je i u zbrinjavanju tisuće djece za vrijeme Domovinskog rata, što radi i danas na nekim drugim ratištima u svijetu, a kako se čini ne možemo zamisliti svijet u kojemu će njegova osnovna djelatnost biti suvišna.