Obnovljen muzej u Virovitici: '5 do 12' za dvorac Pejačević

Nakon što je tri godine bio u privremenom prostoru, Gradski muzej Virovitica vratio se u novoobnovljeni dvorac Pejačević, koji potječe s početka 19. stoljeća.

U njemu je svečano predstavljen novi stalni postav koji je dijelom i interaktivan. Dvorac, perivoj i šetnica obnovljeni su novcem iz europskog projekta ‘5 do 12 za Dvorac’ vrijednim više od 85 milijuna kuna.

Na čak tri etaže i 2 500 četvornih metara izložena su dva stalna muzejska postava podijeljena u dvije kategorije: povijest grada i dvorca s predmetima od prapovijesti pa do 20. stoljeća te iz drvenog doba, jer virovitički je kraj oduvijek poznat po šumskom bogatstvu, ali i vrsnim majstorima koji su obrađivali drvo.

- Cilj cijele pripreme novog stalnog postava muzeja je bio revalorizirati  građu muzeja, revalorizirati pristup kulturnoj i prirodnoj baštini u Virovitici i oko Virovitice, napominje ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej.

Posjetitelji mogu razgledati bogat muzejski fundus s više od 1300 izložaka obogaćenih raznim multimedijskim sadržajima. Tako se, primjerice, mogu okušati u piljenju drva, primjerice od hrasta, bukve i jele, naučiti stari mikeški govor, virtualno odjenuti neku od haljina iz vremena plemićke obitelji Pejačević, a okrijepiti se u muzejskom kafiću.

- Mislim da je zanimljiv postav i da nije tipičan za jedan dvorac, dakle ne samo ambijentalni dio, nego je više to jedna priča. Meni se čini da danas u muzejima trebamo pričati priče, smatra muzejska stručnjakinja Branka Manin.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek poručila je da ne samo da je Virovitica dobila jedan muzej koji će biti nezaobilazna točka za obilazak, nego je cijela Slavonija na dobitku: Sigurna sam da će mnogi sad putujući po Slavoniji skrenuti u Viroviticu, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Na današnji blagdan svetoga Nikole svi posjetitelji mogu besplatno razgledati novi postav gradskog muzeja i izložbu likovnog kluba 'Nikola Trick' od 19 do 22 sata.