Autobiografija Vedrane Rudan: 'Još više beskompromisna nego fikcija'

Autobiografija Vedrane Rudan ‘Ples oko sunca’ u izdanju VBZ-a predstavljena je u četvrtak u riječkom antikvarijatu Ex libris. Glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina ocijenio je da je ova knjiga pisana još više otvorena i beskompromisna nego autoričine dosadašnje fikcionalne knjige.

Glamuzina je dodao da su dosadašnji romani zadržavali neki zid fikcionalnosti, a u autobiografiji su opisana sva čvorišta njezinog života te nema skrivanja: Iz knjige se vidi što je Rudan potaknulo da piše o temama koje su njena preokupacija, od zlostavljanja u obitelji, borbe protiv ugrožavanja manjinskih prava, borbe protiv cenzure, istaknuo je.

Glamuzina i obrazložio da se u ‘Plesu oko sunca’ uočava i nježnija, plahija strana autorice, ne toliko vidljiva u njenoj fikcionalnoj prozi.

Riječko predstavljanje knjige je organizirano kao razgovor Vedrane Rudan s Aleksandrom Stankovićem. Tako je na njegovo pitanje kako je uspjela izgraditi odličan odnos sa svojom djecom, s obzirom na odrastanje u disfunkcionalnoj obitelji, prema onome što je napisala u autobiografiji, rekla da je njen san u životu bio da ima svoju kuću, djecu i brak te da joj je obitelj apsolutno na prvom mjestu: Ostvarila sam ono što sam željela i imam veliku sreću da imam podršku u obitelji, rekla je.

Na pitanje je li joj žao što nije počela ranije pisati, rekla je da je počela pisati knjige nakon što je dobila otkaze u svim novinskim redakcijama: Nisam željela knjige, nego pisati. Moraš biti star i imati život u rukama i nogama da bi imao o čemu pisati. Također, svi poslovi koje sam u životu radila su me obogatili, napomenula je Rudan.

Potvrdila je da zbog turbulentnog odnosa sa svojim roditeljima definitivno teže daje ljubav: Da sam imala topliju majku, sad bih se više smijala, ali ne bih pisala knjige. Ocu nisam nikad oprostila za nasilje i izostanak ljubavi, ali zbog toga nisam sretna, rekla je Rudan i dodala je da je spremna pristati na kompromis samo kad su njezina djeca u pitanju.

Istaknula je da je bila ponosna na sebe samo nakon izdavanja prve knjige, a da sad, nakon svih uspjeha, to više nije jer ‘nije taj tip’. Na pitanje je li joj krivo da nikad nije dobila ni jednu književnu nagradu, rekla je da nije jer da su u žirijima uvijek isti ljudi i da se radi o klanovima.

- Mislim da sam bolja od njih, pa što će oni meni davati nagrade. Nitko mi ne može dati nagradu kakvu ja sebi dajem kad napišem dobar tekst, zaključila je Vedrana Rudan.