Taktička vježba velike nesreće u Umagu

Zavod za hitnu medicinu Istarske županije u Umagu održao je jučer taktičku vježbu velike nesreće. Riječ je o nepredvidivoj situaciji koja istodobno zahtijeva zbrinjavanje velikog broja ozlijeđenih. Istarski zavod svoje postupanje testira dva puta godišnje, a cilj je provjeriti spremnost i koordinaciju svih žurnih službi. 

Jučer rano ujutro istarski Zavod za hitnu medicinu zaprimio je dojavu o požaru u umaškoj školi.

- Pacijentica je bila žrtva masovne nesreće u požaru, inače, ima astmu pa se malo nagutala dima i zato je kisik u krvi pao, dali smo joj inhalaciju, uspjeli smo je stabilizirati i sad čeka hitnu da je pokupi dalje u bolnicu, kaže Vitomir Huljev, liječnik.

Po ozlijeđene dolazi i helikopter iz Trsta. Srećom, sve je to samo vježba.

- Škola je provjerila svoj plan evakuacije 700 učenika i oni su to učinili izuzetno dobro i u vrlo kratkom vremenu, vatrogasci su imali svoj cilj, a naš zadatak bio je zbrinuti što je moguće bolje 50 ozlijeđenih koliko je u ovom scenariju bilo, objašnjava Jovanka Popović Glavičić, specijalistica hitne medicine.

- Cilj ove vježbe je provjeriti standardno operativni postupak za postupanje kod velikih nesreća u Zavodu za hitnu medicinu kao i koordinaciju sa svim drugim žurnim službama, ističe Gordana Antić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu IŽ-a.

- U interesu nam je da povećamo i poboljšamo razinu zdravstvene zaštite naših sugrađana s obzirom na to da smo udaljeni od OB Pula i OB Rijeka tako velik broj kilometara, kaže Slaviša Šmalc, pročelnik UO za opće poslove i društ. djelatnosti, Umag.

- Učimo djecu disciplini, da ne trebaju paničariti i da smo svi ovdje za njih, da se ne trebaju bojati, jer su ovdje i učitelji i urgentne službe, svi koji djeluju, objašnjava Sanja Zakinja, ravnateljica OŠ Marije i Line, Umag.

Svi sudionici pokazali su visok stupanj spremnosti. Zlu ne trebalo, ali opreza nikad dosta.