Stanje zdravlja u Hrvatskoj zabrinjavajuće

Predstavnici Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane predstavili su izvješće o stanju zdravlja u Uniji. Prema njemu Hrvatska ne stoji dobro.

Među ostalim, očekivani životni vijek nam je 78 godina, tri godine kraći od prosjeka Unije. 25 posto Hrvata puši, a prosjek Unije je 19 posto. Zabrinjava podatak da kod nas trećina tinejdžera puši, što je treća najviša stopa u Uniji. Uz duhan, glavni čimbenik koji utječe na smrtnost loša je prehrana.

Svaka je peta osoba u Hrvatskoj pretila, odnosno 18%, što je iznad prosjeka od 15%.

Prosječnom je Hrvatu, čini se, važnije dobro pojesti i popiti nego paziti na zdravlje. Ljute kobasice, čvarci, hamburgeri i alkohol, najčešće se nalaze na jelovniku. 

I ne čudi da je svaka peta osoba u našoj zemlji pretila.

- Više od polovice smrtnih slučajeva imaju veze s našim rizičnim ponašanjem, ističe Bernd Rechel, European Observatory on Health Systems and Policies.

Prehrana kao prva, a zatim pušenje. Svaki četvrti Hrvat je pušač, a između ležanja i vježbanja - većina bira televizor. 

Zbog svega toga, čim se rodimo u Hrvatskoj budućnost nam je kraća od europskog prosjeka: očekivani životni vijek kod nas je za tri godine kraći.

Očekivani životni vijek za Bugarsku je 74,8 godina, Hrvatsku - 78 godina, Europska unija - 80,9 godina, Španjolska - 83,4 godine.

- Relativno malo mislimo na svoje zdravlje jer mislimo da se bolest događa drugome. I to je jedan problem kojega mi kao nacija imamo i trebat će više na tomo radit, svatko prvenstveno na sebi, objašnjava Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Sa svojom malom reformom u zdrav život svatko od nas može krenuti već sutra!