Zdrav život: Okus ukusnog i zašto pamtimo bakinu juhu

Hranu konzumiramo svim čulima. Bitan nam je izgled jela i njegova temperatura, tekstura, miris, pa tako i okus. No najbitniju ulogu u doživljaju hrane imaju okus i miris, odnosno aroma. Ona nastaje tako da mirisne molekule kroz usta dolaze u nosno ždrijelo, prema sinusima.

- Njuh je osjet koji je direktno povezan s emocijama. Senzori putuju do amigdalnog područja - koje je mjesto našeg primitivnog osjećaja, blisko povezanog sa sjećanjima, kaže doktorica Katarina Đurić Vuković.

Doduše, hrana i piće najprije dolaze u usta, dotiče jezik čovjeka i okusne bradavice. Treba znati da se okusni pupoljci mogu oštetiti - pušenjem, kemikalijama, zračenjem i različitim lijekovima. U tim slučajevima govori se o smanjenom osjetu okusa. No i neke bolesti mogu dovesti do poremećaja okusa kao npr. neke neurološke bolesti, psihijatrijske bolesti i sve one koje dovode do upale ili oštećenja sluznice usta.

Okusni pupoljci propadaju s godinama pa su stariji ljudi skloniji pojačanom začinjavanju hrane. Svi koji vole jako začinjeno ili ljuto znaju kako je to kada se hranom "spali" jezik. Tada je dobro isprati usta mlijekom ili pak pojesti neku malo masniju namirnicu.

Ljudi prepoznaju šest osnovnih okusa - slatki, slani, kiseli, gorki, masni i okus ukusnog 'umami'. Zanimljivo je također da je njuh  direktno povezan s emocijama i sjećanjima. Kako je to moguće objasnila je doktorica Katarina Đurić Vuković. Razgradnjom bjelančevina, kuhanjem suđenjem soljenjem se oslobađa glutatat koji potiče okus 'umami'.

Liječnici u vezi s hranom preporučuju umjerenost te kako je potrebno voditi računa da je pretjerano ne solimo i zaslađujemo.

Više u videoprilogu.