U 85. preminuo lutkar Spinney koji je udahnuo život Velikoj ptici iz Ulice Sezam

Američki lutkar Caroll Spinney, poznat po tumačenju likova u dječjoj tv-seriji "Ulica Sezam" umro je u dobi od 85. godina.

Spinney, koji je dulje vrijeme bolovao od distonije, neurološkog poremećaja pokreta, preminuo je u svojem domu u Connecticutu.

Poznat je po likovima Velike ptice (Big Bird) i Oskara (Oscar the Grouch) iz Ulice Sezam od početka emitiranja emisije 1969.

U priopćenju grupe "Sesame Workshop" stoji da je Caroll bio umjetnički genij čiji je nježan pogled na svijet pomogao u definiranju Ulice Sezam od najranijih dana 1969. i kroz idućih pet desetljeća.

- Prije nego što sam počeo raditi u "Ulici Sesame" nisam imao osjećaj da radim nešto važno. No Velika ptica pomogla mi je da nađem smisao življenja, kazao je svojedobno Spinney, kod kojega se ljubav prema lutkarstvu razvila još u dobi od pet godina.

Zbog distonije je od 2015. Velikoj ptici samo posuđivao glas, a u kostimu je bila njegova kolegica.

- Mi iz radionice Sesame oplakujemo njegov odlazak i osjećamo neizmjernu zahvalnost za sve ono što je pružio nama i djeci diljem svijeta, izjavila je suosnivačica showa Joan Ganz Cooney.

Spinney je odlazak  u mirovinu najavio u listopadu 2018. kada su mu bile 84 godine. Tada je dovršio snimanje epizoda koje se emitiraju tijekom 2019., godine u kojoj je proslavljeno 50 godina emisije.

Caroll je u kostimu Velike ptice nastupio u Carnegie Hallu, pojavio se na dodjeli nagrada Emmy, bio na naslovnici časopisa Time te gostovao u Kini s Bobom Hopeom. Nastupao je s brojnim slavnim ličnostima, od Johnnyja Casha do Michaela Jacksona.