Objavljene nominacije za 77. Zlatne globuse - dominira Netflix

Uz Oscare, Zlatni globusi su zasigurno najatraktivnija filmska nagrada koja je često i pokazatelj trendova za dodjelu Oscara. Oči filmaša i televizijskih kreativaca bile su uprte prema Los Angelesu gdje su danas objavljene nominacije.

S čak 17 nominacija u utrci za 77. postavu dobitnika Zlatnih globusa, među filmskim producentima prednjači Netflix (3 nominacije za najbolju filmsku dramu i jedna za komediju/mjuzikl), a slijede ga Sony s 8 te Disney i Warner Bros. s po šest nominacija.

I među televizijskim producentima očekivano dominira Netflix s također 17 nominacija, HBO je zabilježio 15 nominacija, a hulu i Prime Video po 5.

Najviše nominacija među igranim filmovima osvojio je Netflixov Marriage story (r. Noah Baumbach) nominiran u 6 kategorija, Scorseseov The Irishman (Netflix) ih ima pet, kao i Tarantinov Bilo jednom... u Hollywoodu (Columbia / Sony), dok su Warner Bors.-ov Joker redatelja Todda Phillipsa i Netflixov The Two Popes redatelja Fernanda Meirellesa osvojili po četiri.

Među televizijskim ostvarenjima situacija je nešto ujednačenija: Černobil (HBO), The Crown (Netflix) i Unbeleivable (Netflix) našli su se na vrhu popisa s po 4 nominacije.

Nominacije su predstavili glumci Tim Allen, Susan Kelechi Watson i Dakota Fanning, a kao voditelj ceremonije, koja će se održati 5. siječnja iduće godine, najavljen je uvijek provokativni i kontroverzni Ricky Gervais.

Objavu nominacija organizatori su prenosili uživo na Facebook stranici Zlatnih globusa:Popis nominiranih:

U kategoriji najbolje filmske drame nominirani su 1917, The Irishman, Joker, Marriage Story i The Two Popes.

Za najboljeg filmskog redatelja nominacije su osvojili Bong Joon Ho za Parasite, Sam Mendes za 1917, Todd Phillips za Jokera, Martin Scorsese za The Irishman i Quentin Tarantino za Bilo jednom … u Hollywoodu.

U borbi za najbolji scenariji našli su se Noah Baumbach za Marriage Story, Bong Joon Ho i Han Jin Won za Parasite, Anthony Mccarten za The Two Popes, Quentin Tarantino za Once Upon A Time… In Hollywood i Steven Zaillian za The Irishman.

U kategoriji najboljih filmskih komedija i mjuzikla nominacije su osvojili Dolemite Is My Name, Jojo Rabbit, Knives Out, Street, Once Upon A Time... In Hollywood i Rocketman.

U kategoriji najboljeg neameričkog filma nominirani su The Farewell, Les Miserables, Pain and Glory, Portrait of Lady on Fire Parasite.

U konkurenciji za najbolji dugometražni animirani film su Frozen 2, How To Train Your Dragon: The Hidden World, The Lion King, Missing Link i Toy Story 4.

Za nagradu u kategoriji najbolje televizijske dramske serije nadmetat će se Big Little Lies (HBO), The Crown (Netflix), Killing Eve (BBC America), The Morning Show (Apple Tv+) i Succession (HBO).

Za najbolju televizijsku mini seriju ili film nominirani su Catch-22, Chernobyl, Fosse/Verdon, The Loudest Voice i Unbelievable.

Za najbolje glumice na filmu u kategoriji drame nominirane su Cynthia Erivo (Harriet), Scarlett Johansson (Marriage Story), Saoirse Ronan (Little Women), Charlize Theron (Bombshell) i Renée Zellweger (Judy).

Za najbolje glumce na filmu u kategoriji drame nominirani su Christian Bale (Ford V Ferrari), Antonio Banderas (Pain And Glory), Adam Driver (Marriage Story), Joaquin Phoenix (Joker) i Jonathan Pryce (The Two Popes).

Glumice nominirane za najbolje ostvarenje u televizijskoj dramskoj seriji su Jennifer Aniston (The Morning Show), Olivia Colman (The Crown), Jodie Comer (Killing Eve), Nicole Kidman (Big Little Lies) i Reese Witherspoon (The Morning Show).

Glumci nominirani za najbolje ostvarenje u televizijskoj dramskoj seriji su Brian Cox (Succession), Kit Harington (Game Of Thrones), Rami Malek (Mr. Robot), Tobias Menzies (The Crown) i Billy Porter (Pose).

U konkurenciji najboljih glumaca u dramskoj televizijskoj mini seriji nominirani su Christopher Abbott (Catch-22), Sacha Baron Cohen (The Spy), Russell Crowe (The Loudest Voice), Jared Harris (Chernobyl) i Sam Rockwell (Fosse/Verdon).

Za najbolju glazbu u filmu nominacije su dobili Motherless Brooklyn, Little Women, Joker, 1917 i Marriage Story.

Cjelokupni popis nominarnih objavljen je na mrežnoj stranici Zlatnih globusa.

Zlatni globus (Golden Globe) američka je filmska nagrada koja se dodjeljuje filmskim, a od 1970. i televizijskim uradcima na svečanoj večeri u Los Angelesu. Odluke donosi ocjenjivački sud stranih novinara koji prate zbivanja u Hollywoodu.

Prijenos dodjele Zlatnih globusa, nakon prijenosa Oscara i Grammyja, najgledaniji je događaj te vrste, a ovogodišnja 77. dodjela bit će 5. siječnja iduće godine.