11. prosinca 1904. - Rođena Božena Kraljeva

Božena Kraljeva jedinstvena je glumačka osobnost u povijesti hrvatskoga glumišta. Bila je istančana i odmjerena u gestikulaciji, osvajala je suptilnom scenskom pojavom i profinjenim govorom. Rođena je u Zagrebu 11. prosinca 1904.

S nepunih 17 godina Božena Kraljeva zaposlila se kao činovnica u veletrgovini cipela i strojnog remenja Frković i drug. Kako je bila lijepa i pristala, osjetila je potrebu za nečim što će je više ispunjavati. Upisala se zato u našu prvu filmsku, a zatim glumačku školu. Poslije odigrane uloge Berte u Strindbergovu Ocu uprava Hrvatskog narodnog kazališta ocijenila je iznimnom njezinu darovitost, pa ju je angažirala kao glumicu. U četiri desetljeća Božena Kraljeva je na toj pozornici ostvarila golem broj uloga, psihološki duboko izgrađene likove mladih heroina, komičnih i tragičnih žena, ljubavnica i starica. Bila je Julija, Ofelija i Desdemona, Andromaha i Kasandra, Lucićeva Robinja, Dama s kamelijama.

Poslije izvedbe Ane Karenjine veliki kazališni znalac Marijan Matković zapisao je kako je u svojoj patnji, lutanju i traženju bila ozarena onom specifičnom dubokom tolstojevskom čovječnošću. Božena Kraljeva mnogo je nastupala na radiju i na televiziji. U životopis te velike umjetnice upisano je i to da je predavala glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu od 1955. do 1960. Nakon umirovljenja povremeno je glumila u manjim kazalištima, a njezina profinjena dikcija i suptilan scenski