14. prosinca 1799. - Umro George Washington

Prvi američki predsjednik George Washington nakon povlačenja iz politike posvetio se svojoj plantaži u Mount Vernonu u Virginiji.

Kada je jednog dana izjahao u obilazak imanja kako bi odredio koja bi stabla trebalo srušiti, na povratku kući uhvatila ga je jaka kiša. Unatoč prigovorima supruge Marthe da skine mokru odjeću samo je odmahnuo glavom i rekao kako je jako gladan, te sjeo za stol i večerao.

Tijekom noći ga je uhvatila groznica, pa ujutro više nije mogao ni govoriti. Odmah su pozvana tri liječnika koji su mu predložili da popije malo viskija. No, Washington koji je bio poznat u svojoj borbi protiv alkoholizma s gnušanjem je odbio takvu ideju pa liječnici nisu imali drugog izbora nego da primjene tada uobičajen liječnički tretman, puštanje krvi.

Zahvat je krenuo po zlu, pa je George Washington izgubio više krvi nego što je trebao. Pao je u komu iz koje se više nije probudio, pa su liječnici već sutradan ujutro, 14. prosinca 1799. samo mogli konstatirati njegovu smrt. Obdukcijom je utvrđeno da su nesretnog Washingtona cijenjeni, ali nesposobni liječnici, ‘scijedili do smrti. Njegova smrt odjeknula je u cijelom svijetu pa je tadašnji Prvi konzul Francuske Napoleon Bonaparte objavio desetodnevnu žalost. Američki senat je dolično htio ispratiti svog prvog predsjednika.

Redalo se više planova za monumentalne grobnice, no na kraju je donesena odluka da se zbog Washingtonova članstva u masonskoj loži njegovo tijelo pokopa u piramidi. Napravljeni su nacrti za piramidu koja je trebala biti izgrađena usred Washingtona. No, predimenzionirano zdanje visoko trideset metara stajalo bi osam milijuna dolara u današnjem novcu. Osiromašena Amerika kojoj je prijetio novi rat s Velikom Britanijom ipak nije imala toliki iznos za svog mrtvog predsjednika. Cijeli projekt stavljen je na čekanje tako da George Washington i danas leži u grobnici svog Mount Vernona.