Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka

U Vukovaru je održan i drugi Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka. Tim programom Ministarstvo poljoprivrede educira djecu i roditelje o važnosti konzumiranja meda i njegova uključivanja u prehranu. Jednako tako osigurava pomoć pčelarima radi boljeg pozicioniranja na tržištu.

Na taj se način osigurava pomoć pri stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Prvi Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prije godinu dana i polučio je veliko zanimanje javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u njemu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola.

Pčelar iz Vukovara Franjo Surop rekao je kako je dobro da djeca konzumiraju domaći med.

- Mi kao Udruga pčelara Vukovar 91' ušli smo u program s Gradom i sa školama i dječjim vrtićima tako da sva djeca jedu naš domaći med. Ovo je prva generacija koja je došla iz vrtića, konzumirala je naš med i sad to nastavlja u školama. Svako je dijete sad dobilo po jednu staklenku meda naših pčelara koji su nositelji markice "med s hrvatskih pčelinjaka", dodao je.

- Naša škola, kao i sve vukovarske škole od ove su školske godine omogućile djeci svakodnevnu konzumaciju meda i taj se projekt pokazao izvrsnim. Med je djeci postao zamjena za slatkiše. Konzumiraju ga i u toplim napicima, kaže ravnateljica Onovne škole Nikole Andrića iz Vukovara Josipa Kotromanović Sauka.

Ravnatelj Osnovne škole Antuna Bauera Jozo Mihaljev rekao je da djeca jako dobro reagiraju na konzumaciju meda. A predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos pojasnio je da su sve škole pozvane da se uključe u taj nacionalni projekt.

- Prošle smo godine za ovu namjenu koristili 36 000 staklenki meda. Svi zainteresirani pčelari mogu sudjelovati u tom projektu. Osnovni je cilj da domaći pčelari plasiraju med na domicilnom području. Nisu to velike količine, no nama je u većem interesu da se  plasira domaći med. Za prošlu je godinu Minsitarstvo poljoprivrede izdvojilo milijun i pol kuna za taj projekt u kojem je sudjelovalo preko 400 pčelara, rekao je Vrbos.