Dok se u Zagrebu igra Krleža, u Osijeku se o Krleži raspravljalo

Dok se u Zagrebu igraju Krležini 'Glembajevi'  u novoj premijeri kazališta 'Gavella, u Osijeku se o Krleži raspravlja. Kazališno-teatrološka manifestacija ‘Krležini dani’ ove je godine u znaku je broja 30.

Otvorena je izložbom ‘Tri desetljeća Krležinih dana u Osijeku’ u osječkom HNK, a nastavljena znanstvenim skupom posvećenim desetljećima u kojima se govorilo o mnogim temama vezanim uz hrvatsko kazalište i dramsku književnost.

Krležini su dani trajno zadužili hrvatsko glumište, teatrologiju i hrvatsku znanost i kulturu u cjelini. O kakvu je bogatstvu riječ - zorno prikazuje izložba autorice Martine Petranović, koja je izdvojila najvažnije trenutke manifestacije - od ideje o njezinu začetku do današnjih dana.

Ove je godine stoga iznimno važno prisjetiti se svih teatrologa, pisaca, kritičara koji su dugogodišnjim sudjelovanjem na skupu dali važne doprinose povijesti hrvatskog kazališta.

- Kad se skupe prilozi svakoga od sudionika dosadašnjih manifestacija, svi oni imaju, zapravo, knjigu o hrvatskom kazalištu, o povijesti hrvatskog kazališta, hrvatske drame, koju su ovdje prvi put javnosti izgovorili, napominje v.d. predsjednika Odbora Krležinih dana, akademik Boris Senker.

Tijekom tri desetljeća, na skupu je sudjelovalo više od 200 znanstvenika, održane su mnogobrojna predstavljanja knjiga, izložbe, a posebno su atraktivne bile kazališne smotre.

- Prošlo je 40 ansambala, preko stotinu predstava, svaka je bila važna, svaka dupkom puna i uvijek je bila nešto o čemu se poslije kroz zbornik moglo razgovarati do sljedeće godine, ističe intendantica HNK-a Osijek Dražena Vrselja.

Posebnost je i to što je osječkim studentima kroatistike manifestacija od početka bila alternativna, važna i referentna nastava.

- Krležini dani se kod nas su usmjereni prema studentima onako kako drugi znanstveni skupovi u Hrvatskoj ne funkcioniraju, a to je da su potpuno otvoreni za studente i da su strukturirani tako da je predviđeno sudjelovanje studenata, kaže voditelj Katedre za hrvatsku književnost na FFOS, prof. dr. sc. Goran Rem.

U sklopu kazališnoga dijela ove su godine bile dvije predstave:‘Bez trećeg’ Milana Begovića u izvedbi Gala teatra te drama ‘Leda’ Miroslava Krleže u izvedbi HNK-a Šibenik.