Erin je pobijedila Hodgkinov limfom i želi biti liječnica

U Hrvatskoj se na godinu dijagnosticira novih 120 djece s malignom bolešću. Uz dva najveća centra u Zagrebu, onaj na Rebru i Klaićevoj, djeca se aktivno mogu liječiti i u Splitu te Rijeci. Onkološki odjel na Kantridi u Rijeci za male bolesnike u terminalnoj fazi bolesti ima posebni tim i sobu u kojoj se za njih brinu kao i u svakoj palijativnoj skrbi. Oni su dio HRT-ove akcije "Uz nas niste sami".

- Akcija "Uz nas niste sami - za osmijeh u srcu" 

Donosimo priču o djevojci Erin koja je prošla onkološkim odjelom u Rijeci i danas je zdrava. Mladoj Puljanki u travnju prošle godine dijagnostirali su Hodgkinov limfom  - malignu bolest limfocitnog tkiva. Hitno je prebačena na onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka. A ondje je naglo odrasla. Ipak zadržala je optimizam. Nakon što završi Talijansku gimnaziju u Puli, planira studirati baš medicinu.

- Na žalost izgubila sam jednog prijatelja koji se borio od leukemije i htjela bih eto tako pomagati malo i psihički toj djeci koja prolaze kroz to teško doba, jer nije to toliko jednostavno kao što izgleda. Nisu to samo ćelave glave na televiziji koje leže u bolesničkoj sobi, to je ipak puno više od toga. To je bitka za život. Svatko nosi svoj teret na leđima i nikada ne treba osuđivati tuđi teret. Stvarno, ja sam prošla kroz to i ne bi se nikada reklo da sam kroz pakao sve prolazila, kaže Erin Rupčić.

Tog travnja naglo je završila u riječkoj bolesničkoj sobi, stigavši onamo doslovno s pulskog odbojkaškog terena. Erin i roditelji kažu, ljudskost svih djelatnika onkološkog odjela na Kantridi, s dobrim duhom čelnice tima, Jelene Roganović, daje im i danas snagu za daljnje korake. "Prošli smo to sa kćerkom u 5-6 mjeseci i dijete je odradilo 6 blokova kemoterapije. Sad smo na praćenju, nadamo se da će biti sve najbolje, kaže Erinin otac Antonio Rupčić.

Na odjelu na Kantridi na godinu se hospitalizira dvadesetak djece. Dva liječnika, šesnaest medicinskih sestara, psiholog i fizioterapeut dio su malene, ali kompleksne ekipe.

- Prije jedno 10-tak, 20-tak godina na ovom odjelu smo okrenuli taj autoritativan stav liječnika i jasno je bilo da roditelji veće dijete trebaju biti sudionici  u liječenju, a ne s ove i one strane. Dakle, ja otprilike postavljam i stvar ovako - maligna bolest je jedno, a mi smo svi drugi protiv nje. Svi se savršeno onda uklapamo, potpuno prirodno u tu priču, kaže predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka dr. med. Jelena Roganović.

Erin je bolnica na Kantridi bila drugi dom. Ondje je stekla nove prijatelje kojih se rado i često sjeti. Uz djecu je uvijek bar jedan od roditelja - u sedam soba i još jednoj najizoliranijoj, palijativnoj. To je apartman za male pacijente u terminalnoj fazi bolesti koja zahtjevaju posebnu skrb i zbrinjavanje.

I baš za tu djecu, za dostojanstveniji život, dobro bi došla dodatna oprema u jedinoj palijativnoj sobi onkološkog odjela KBC-a Kantrida. A djevojka Erin nakon studija medicine, možda svoju sreću potraži baš kao liječnica na ovom odjelu. Jer i tu je potrebno još sestara i liječnika.