Čuda od papira iz Murskog Središča

Čarolije od papira izrađuje Marijan Čibarić. Janjevac po rođenju, Međimurac po življenju. Autoličilac po struci, radni je vijek odradio u Stuttgartu, podučavao mlade glazbi i vodio crkveni zbor u Hrvatskoj katoličkoj misiji. U Hlapičini naselju grada Mursko Središče gdje živi, u slobodno vrijeme igra se papirom. 

Zainteresirao ga je, kaže jedan labud od papira kojega je našao na internetu. I tako je počela igra. U početku nije išlo sve od ruke. Utrošeno je mnogo papira, ali najvažnije je da je bilo volje. Ustrajnost se isplatila. Posjet tražilici na internetu i otkriće origamija doveli su do toga da mu je to postao hobi iako o njemu dotad ništa nije znao. 

Danas mu je origami razbibriga, zabava. Što je projekt zahtjevniji, to ga više privlači.  Želja mu je od papira napraviti zagrebačku Katedralu. Svojim je radovima zadivio prijatelje, široj se publici predstavio jednom izložbom. Iznenađenja je bilo napretek. Marijan obožava izrađivati figurice u bojama, igrati se raznobojnim papirićima. Ali labud, ili je bijel ili crn. Svi ovi predmeti plod su vlastite ideje. 

- Svi se slažu od presavijenih komadića papira koji imaju oblik kvadrata. 80-gramski papir formata A-četiri podijeli se. Imate veličinu 1/1, onda 1/4, 1/2, 1/8, 1/16, 1/64, 1/128, to je malo manje od nokta ali i snjim se radi i da se napraviti, kaže Marijan.

Teži papir ne dolazi u obzir jer se teže savija. Osnovno je pravilo da se se papir izrezuje i savija pod pravim kutom. I na kraju malo brojeva. U figuricu labuda ugrađeno je osamstotinjak presavijenih komadića papira. Preračunato, oko šest dana strpljiva rada. Ali isplati se, jer zadovoljstvo je veliko, kaže Marijan koji svoju prvu figuricu čuva kao oko u glavi.