Pomozimo da uz nas nisu sami

I ove godine u suradnji s Hrvatskom Radiotelevizijom održat će se humanitarni projekt "Uz nas niste sami". Naime, humanitarni koncert održat će se 15. prosinca, a gledatelji i građani će moći svojim telefonskim pozivima podržati ovaj projekt. U Studiju 4 na tu su temu govorile Snježana Kerpes, tajnica Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Marijana Jergović iz udruge Smiješak za sve.

Jergović je naglasila kako je ovaj humanitarni projekt hvale vrijedan te da su ove godine izabrane dvije grupacije ljudi kojima je potrebna pomoć. Jedna je iz Saveza društva Naša djeca, a druga iz udruge Smiješak za sve.

Udruga Smiješak za sve radi sa štićenicima Centra za rehabilitaciju Stančić koji su teško fizički i mentalno oštećene osobe i kojima je nužna pomoć volontera.

- Mi ćemo novcem prikupljenim u humanitarnoj akciji završiti Centar za smještaj volontera, rekla je Jergović.

Kerpes dodaje da čitav projekt ima zajednički naziv "Za osmijeh u srcu".

- Savez društava Naša djeca želi unaprijediti palijativnu pedijatrijsku skrb u Hrvatskoj. To je dio naše velike akcije Za osmijeh djeteta u bolnici, što već 20 godina provodimo u Hrvatskoj. Poboljšali smo uvjete u bolnicama, kazala je Kerpes i dodala kako se ovom humanitarnom akcijom želi staviti naglasak na najranjivije, a to su teško bolesna djeca koja se dugotrajno liječe na pedijatrijskim odjelima.

- Trenutno u Hrvatskoj, zajedno sa članovima obitelji, postoji oko 1300 malih pacijenata koji teško boluju. Sustav palijative još uvijek u Hrvatskoj nije dovoljno reguliran u odnosu na druge članice EU. On je vezan prvenstveno uz velike dječje kliničke centre u Zagrebu, a mi ovom akcijom želimo to decentralizirati. Želimo ojačati palijativne timove i opremiti palijativne sobe u KBC-u Rijeka i Osijek, istaknula je.

Jergović je rekla kako je akcija koncipirana tako da je organiziran koncert, pozivni centar, organizirani su volonteri, djeca i štićenici.

Koncert će biti održan 15.12. u 17 sati i 15 minuta, a moći će se pratiti na prvom programu Hrvatske Radiotelevizije.  

Kerpes je rekla kako su 1.12. započeli akciju Osmijeh u srcu i ona će trajati sve do 31.01. iduće godine.

- Svatko tko želi donirati, moći će to učiniti u ovome periodu. Motiv ove akcije je čudo. Napravite ne jedno, nego dva čuda. Donirajte za najranjivije među nama, a to su teško bolesna djeca i volonteri koji pomažu štićenicima u Centru za rehabilitaciju Stančić, pozvala je.

Jergović je naglasila kako Hrvati imaju smisla za pomoći drugome i kako ona to najbolje vidi kroz udrugu Smiješak za sve, gdje volontira i promovira volontiranje 230 ljudi.

060 9006 broj je telefona koji možete nazvati, kada linija za pozive bude otvorena, kako biste donirali za humanitarni projekt "Uz nas niste sami".