Uzbudljive kombinacije namirnica i napeti dvoboji kuhara amatera

Kuhan i pečen: Druga emisija donijela je uzbudljive kombinacije namirnica, ali i napete dvoboje

Još je jedna emisija napetih kulinarskih dvoboja iza nas. U prvome su krugu snage odmjerili Dražen, zaljubljenik u glazbu i putovanja, i Marko, farmaceut i samouki kuhar, uz pomoć našeg chefa Kikija Misirače. Tko je bio bolji?

- Očekujem brzinu, okuse, prezentaciju, očekujem dobro jelo, a u tome će vam najbolje pomoći Kiki, stoga, iskoristite ga!, udijelio je nekoliko savjeta natjecateljima Tom.

Kralj životinja

- Dok ne proba lava, svinja je za njega kralj životinja,  konstatirao je Dražen te objasnio razlog iz kojega se odlučio za svinjski lungić i rizi-bizi s dodatkom grilanih tikvica. Marko, pak, i svoju “svinju” za trku ima, stoga je svoj lungić planirao zapeći na tavi i završiti u pećnici, a kao prilog poslužiti začinjeni pečeni ananas. Zanimljivo, no što im je donijela druga traka? Kelj i pivica odabir je oba natjecatelja jer su to namirnice koje će se najlakše sljubiti s ostatkom jela.
 

- Nemoj nikako peći ananas na maslinovom ulju, već na maslacu, udijelio je Kiki savjet Draženu - i dodaj mu malo meda i aceta balsamica da izvuče aromu ananasa. Ananas ti, kao i svinjetina voli i slatkoću i kiselinu, a na kraju ga deglaziraj pivicom i samo rokaj! - nadodao je Kiki. Tom se potom našalio da će Kiki otići provjeriti kvalitetu pive i u drugoj kuhinji, a to se, naravno, i dogodilo. Nakon što je uvidio da je kvaliteta ista i zadovoljavajuća, provjerio je kakvo je stanje u Draženovoj kuhinji. Kako se bližila zadnja minuta, Dražena je uhvatio strah da svinjske medaljone neće stići ispeći što se na kraju i dogodilo. Prvi na redu za ocjenjivanje je bio Marko koji je poslužio jelo “Svinja došla na plantažu ananasa”. Skromna porcija lungića s obzirom na to da ste imali cijelog na raspolaganju - primijetio je Tom. Meso je ostalo sočno i fino začinjeno, no ananas je ostao previše „ananast“. Naime, Tom nije osjetio med, a ni ocat. Namirnice su imale više potencijala, no sve u svemu, uspješno jelo! - naglasio je.

Draženov, pak, “Lungić za hrabre” imao je ukusne priloge, no medaljoni su ostali sirovi. Šteta! Pobjedu je, zato, odnio Marko. S kime će u dvoboj u trećem krugu?

Drugi krug

U drugome krugu kuhinje su ugostile mlade snage – Bornu, svjetskoga prvaka u samostrelu koji, kako kaže, kulinarski eksperimentira kod kuće na pokusnim kunićima, svojoj obitelji, te Brunu koja, kad nije na faksu, većinom kuha. Tremu je imala, no što bude, bit će, nadodala je. Natjecateljima je u ovome krugu pomagala chefica Ivana Bekavac, poznata po svojim forama i neobičnim kombinacijama namirnica, koja nije krila oduševljenje izborom natjecatelja. Ja sam sretna! Imam dvoje mladih kandidata, a i ja sam mlada, krenula sam mlada pa mi to jako odgovara - ustvrdila je. Lijepo je vidjeti mlade ljude koji se bave profesijom koju mi toliko volimo, ili se pokušavaju profesionalno baviti- rekao je Tom i nadodao: Imajte nove, sjajne ideje koje ćete prezentirati na tanjuru i opustite se! Traka je krenula! Borna je odabrao mljevenu junetinu jer je s njom lakše baratati nego s patkom, komorač, rajčice, staklene rezance i kisele krastavce. Iako s rezancima nikad nije radio, vjerovao je da će uspjeti nešto „iskemijati“. Pačja prsa su, pak, bila Brunin izbor, a odlučila ih je kombinirati uz batat, komorač, gorgonzolu i rajčice. A što je s njima planirala? Nije imala pojma! Dogodit će se u procesu - ustvrdila je.

Patku nije pripremala, no, kako kaže, za sve postoji prvi put. Tu je chefica Ivana uskočila s prijedlogom da pačja prsa ispeče na tavi pa ih završi u pećnici. Borna je planirao napraviti umak od rajčice i komorača i preliti ga preko začinjenih, pečenih junećih kuglica uz dodatak kiselih krastavaca za hrskavost. Odabir namirnica je prilično hrabar za mlade entuzijaste u kuhinji. Čudna Bornina kombinacija bi bila i meni problem za spariti, no vidjet ćemo - ustvrdio je Tom. S obzirom na to da Bruna nikad nije pripremala pačja prsa, Ivana joj je objasnila način priprave: Patku stavljamo na lagano jer ne želimo da nam se koža prebrzo rastvori jer nam se onda masnoća neće moći otopiti. Kad se masnoća otopi, s njom ćemo podlijevati meso. A sad mi daj malo života! Idemo! Uz patku je plan napraviti i umak od vina i soka od naranče, kao i dressing. Poriluk, paprika i avokado upotpunit će kombinaciju jer je to bio Brunin odabir s druge trake.



Kamen smutnje?

- Avokado? Ouch! Ne znam gdje će ga iskoristiti, komentirao je Tom, a Ivana je na odabir samo duboko udahnula. Postoji želja, volja, ali premalo je to utakmica u nogama za takve kombinacije, jer za uzimanje namirnica koje bi se iskoristile u jednom jelu treba ipak malo više iskustva- nadodao je sudac. Poriluk i paprika bili su Bornin odabir koje je vrlo lako sljubio s drugim namirnicama. Zadnja minuta je odbrojena, jela su bila gotova. Vrijeme je za kušanje. Brunina “Pečena patka na pireu od batata” oduševila je Toma. Prekrasna prezentacija, sočna patka, medium pečena, kakva i mora biti, divan pire i dressing od salate koji objedinjuje sve! - komentirao je Tom, na što je Bruna ostala iznenađena jer nije očekivala ovakve pohvale. “Mesne okruglice prelivene sa sosom” poslužio je Borna. Super pogođeni okusi, mekane kuglice, jedino je kiseli krastavac k’o prst u oko- rekao je Tom i primijetio jednu bitnu pogrešku koja donosi prevagu u korist Borne. Bruna, naime, nije u jelo stavila gorgonzolu, a pravilo je jasno- što s trake biraš, moraš i servirati!

Treći krug

Kulinarski okršaj Marka i Borne. Tko odlazi u polufinale? Tuna i slanutak te štrudla od lisnatog tijesta s malinama, borovnicama i nektarinama, kombinacija je kojom Marko planira oduševiti Toma, dok Borna svoje nade polaže također u tunu, ali u kombinaciji s artičokama. Slatko za kraj bit će lisnato, tj. kriva verzija churrosa (tijesta prženog u ulju) u kombinaciji s voćem. A što je s tunom? Nitko ju još uvijek ne priprema - rekla je Ana. Tuni, s obzirom na ovu debljinu odreska, treba nekih 40-ak sekundi, stoga je dovoljno da ju peku u zadnjih par minuta - nadodao je Tom. Marko je poslužio “Tunu na chutneyu od povrća” i “Štrudlu od šumskog voća s čokoladom”.Tuna je apsolutno prekrasna, predivno začinjena, a chutney ima dovoljno i kiseline i slatkoće, obogatio je tunu, a nije ju sakrio. No desert- druga priča. Tijesto nije pečeno.- napomenuo je Tom. Je li istu grešku napravio i Borna? Borna je poslužio “Tunu artičoku” i “Lisnato bobice”.  Tuna artičoka je, također, apsolutno sjajna! Zbog minijaturnih tehnikalija, pobjedu su odnijeli Bornini tanjuri! Borna, čestitamo!

POBJEDNIČKE RECEPTE donosimo u nastavku:

TUNA ARTIČOKA
Prvo oguliti i pripremiti artičoke u posudi vode s limunom, a zatim ih staviti u kipuću vodu. Dok se kuhaju staviti u kipuću vodu rajčicu te ih zatim oguliti i narezati na sitne komadiće. Prepoloviti feferon i ukloniti sjemenke. Narezati ga pa ga s rajčicom i feferonom umiješati luk, maslinovo ulje, sol i papar. Tunu premazati maslinovim uljem te ju začiniti čilijem i listićima badema pa ispeći na tavi uz okretanje. Artičoke izvaditi iz kipuće vode i staviti na tavu, s maslacem, te ih lagano zapržiti. U vrućem ulju ispeći lisnato tijesto te na njemu poslužiti tunu i artičoke.

LISNATO BOBICE
Lisnato tijesto izrezati na trakice te ih zaroniti u vruće ulje. Slatko vrhnje istući u šlag pa ga poslužiti uz lisnate trakice, maline, borovnice i lješnjake i na vrh naribati malo tamne čokolade. Dobar tek!

Propuštenu emisiju možete pogledati u HD razlučivosti na multimedijskoj platformi HRTi.