Roxette za HRT 1999.: "Otkrio" nas je student iz SAD-a

Marie Fredriksson, ženski dio pop dua Roxete, preminula je 9. prosinca. HRT-ov glazbeni kritičar Ante Batinović intervjuirao je Marie i Pera Gesslea 1999. godine za emisiju Riznica, nakon što je izašao njihov šesti album "Have a nice day" s 13 pjesama.

Tada su bili i na turneji, a Batinoviću su rekli da imaju po 30 razgovora s novinarima dnevno, što ih iscrpljuje, ali i zabavno im je.

Per je kazao da su naslovom albuma željeli reći nešto zanimljivo, a ovo je pozitivna rečenica koja može biti i ironična. Smatra da je naziv dobar, tipičan za Roxette.Album su snimili u Španjolskoj, poveli su i svoje obitelji, a svi zajedno su tamo proveli mjesec dana.

Marie je rekla kako su godinama snimali u Stockholmu i da je bilo lijepo malo se udaljiti. Per je rekao da im je svaki novi album poput djeteta i u njih ulažu mnogo energije i rada. Dodao je kako oduvijek snimaju samo svoje pjesme, rade s istim producentima i sa svakim albumom osjećaju napredak. Za ovaj album kaže da je najbolji - htjeli su sačuvati svoj zvuk, ali i ići u korak s vremenom.

- Ovaj nam je album osobito drag, ali takvi su bili i ostali, rekao je.Govorili su o "svom zvuku" - Per je rekao kako ih zvuk njihovih glasova čini prepoznatljivima, no ima mnogo drugih sitnica po kojima ih se lako može prepoznati.

- Najlakše nas je prepoznati po strukturi naših pjesama, dodao je.

Osvrnuli su se na svoju dotadašnju karijeru za koju su rekli da je bila uspješna, a počela je '90.-ih godina. Imali su malu pauzu, no vratili su se poslu koji vole. Marie je rekla kako su ponosni na svoj rad.

- Iza nas je lijepa prošlost. Imali smo mnogo uspjeha, a sve je počelo u početku '90.-ih s albumom "Joyride". Sada smo se vratili i sve je veoma uzbudljivo, dodala je.

Rekla je da rade ono što vole, dobro se zabavljaju i jedva čeka promocijsku turneju.

- Lijep je osjećaj vratiti se, dodala je.Roxette su prodali 40 milijuna albuma, Marie je Batinoviću rekla da je novac divna stvar koja malo olakšava život, ali ne može vas učiniti slobodnijima ili sretnijima. Dodala je kako ipak može ispuniti neke želje.

- Novac mnogo znači, no on nije najvažniji, rekla je.

Na pitanje kako se snalaze u ulozi roditelja, Per je govorio o svom sinu, rekao je kako je najviše što može učiniti za njega provoditi što više vremena s njim. Često putuju pa moraju dobro organizirati vrijeme, a oboje su rekli kako vode i svoje obitelji na turneje kada god je to moguće. Marie je rekla da su oni poput svih ostalih roditelja - isto im je kao i svima, djecu je uvijek teško odgajati i daju sve od sebe.

Roxette je "otkrio" student iz SAD-a, Per je Batinoviću ispričao cijelu priču za koju kaže da ju mediji vole. On je u Švedskoj kupio album "Look sharp" i odnio ga kući u Minneapolis, a lokalna radio stanica je počela puštati pjesmu "Look". Nakon toga su im se počele pružati mnoge prilike, a do tada su ih izdavačke kuće odbijale. Dodao je kako je njihova priča počela u SAD-u, no vjeruje da bi ionako uspjeli.

Novi val i punk su imali veliki utjecaj na njihovu glazbu - na toj muzici su odrasli.