Međunarodni dan planina

Danas je Međunarodni dan planina koji se obilježava od 2003. godine 11. prosinca. Cilj obilježavanja je osvješćivanje značaja planina i održivog razvoja planinskog okoliša za kvalitetan život stanovništva.

Tema Međunarodnog dana planina 2019. je "Važnost planina za mlade", što je izvrsna prilika da mlađe generacije preuzmu vodeću ulogu i zatraže da planinska područja i narodi koji tamo žive postanu okosnice u nacionalnim i međunarodnim razvojnim planovima, te dobiju više pažnje, ulaganja i istraživanja.

Zbog sve veće pažnje usmjerene prema važnosti planina, Ujedinjeni Narodi su 2002. godinu proglasili Međunarodnom godinom planina, što je doprinijelo boljem shvaćanju globalne važnosti planina i planinskih područja. Zbog toga su osnovani nacionalni odbori u 78 zemalja i ujedinjeni u savez pod nazivom Međunarodno partnerstvo za održivi razvoj u planinskim područjima. Tom su prilikom Ujedinjeni Narodi proglasili 11. prosinca Međunarodnim danom planina, a obilježava se od 2003. godine.

Gotovo milijarda ljudi živi u planinskim područjima, a preko pola ljudske populacije ovisi o planinama zbog vode, hrane i obnovljivih izvora energije.

Alpe opasne zbog klimatskih promjena, stanovništvo u strahu

Ipak, planinska područja su pod prijetnjom klimatskih promjena i prirodnih katastrofa, degradacije zemljišta i eksploatacije, što može imati dalekosežne i pogubne posljedice, kako za planinske zajednice, tako i za ostatak svijeta.

Mladi su pokretači promjena i predvodnici budućnosti. Oni su čuvari planina i njihovih prirodnih resursa, kojima prijete klimatske promjene. Dan je i prigoda da se djeca educiraju o ulozi koju planine igraju u podržavanju milijardi - osiguravanjem pitke vode, čiste energije, hrane i rekreacije.

Međunarodni dan planina je prilika da se istakne da za ruralnu mladež život u planinama može biti težak. Mnogi mladi odlaze u potrazi za boljim životom i zaposlenjem. Migracije s planina dovode do napuštanja poljoprivrede, degradacije zemljišta i gubitka kulturnih vrijednosti i drevnih tradicija. Obrazovanje, pristup tržištu, različite mogućnosti zapošljavanja i dobre javne usluge mogu mladima u planinama osigurati svjetliju budućnost.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina i 20 godina od proglašenja Nacionalnog parka, Javna ustanova "Nacionalni park Sjeverni Velebit" poziva vas u petak, 13. prosinca 2019. g., od 16 sati u Krasno na prigodni program i druženje.

O planinama, planinarenju i obilježavanju Dana planina u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Alan Čaplar, glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza, Stipe Piršljin, član Planinarsko alpinističkog kluba Annapurna, Otočac i Milan Krznarić, član alpinističkog kluba Annapurna, Otočac.