Premijera: ‘Tko se boji Virginije Woolf?’

Zagrebačka premijera ovogodišnje uspješnice kazališta Ulysses ‘Tko se boji Virginije Woolf’ u režiji Lenke Udovički, održat će se danas, 11. prosinca, u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Predstava je pretpremijerno izvedena sinoć, a na rasporedu je i 12. prosinca.

Priča o jednoj noći u kojoj se raskrinkava lažna idila učmalog malograđanskog života na provincijskom sveučilištu već pola stoljeća s lakoćom osvaja kazališnu i filmsku publiku i kritiku, pa tako i našu.

Predstava, nastala u koprodukciji kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), premijerno je bila izvedena 29. srpnja ove godine na Malom Brijunu, a beogradsku premijeru doživjela je 9. listopada, nakon čega je uvrštena u redovni repertoar BDP-a.

Publika i kritičari predstavu su iznimno dobro prihvatili, a Rade Šerbedžija je za ulogu Georgea dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu.

Predstava je gostovala na međunarodnom festivalu Joakim Inter Fest u Kragujevcu te na međunarodnom festivalu Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru, gdje je Šerbedžija dobio Zoranov brk i statuu Zorana Radmilovića kao najbolji glumac na festivalu.

Uz Šerbedžiju u predstavi igraju Katarina Bistrović Darvaš (Martha), Milan Marić (Nick) i Romina Tonković/Nika Ivančić (Honey).

Crna komedija Edwarda Albeeja iz 1962. ‘Tko se boji Virginije Woolf?’, komad koji već pola stoljeća s lakoćom osvaja kazališnu i filmsku publiku, ogleda se u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali s elementima i melodrame, tragedije, slapsticka pa i satire te teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način.

Suvremenost predstave ogleda se i u tome što bez straha i vrlo nedvosmisleno najavljuje prodornu, agresivnu, na sve spremnu ‘novu’ generaciju koja promovira zamisao da je uspjeh mjerljiv isključivo kriterijima koje sa sobom donosi liberalni kapitalizam.

Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, scenograf Stefano Katunar, koreograf Matija Ferlin, a autori glazbe su Davor Rocco i Nigel Osborne. Svjetlo je oblikovao Andrej Hajdinjak, asistentica režije je Rajna Racz, a asistentica scenografa Paola Lugarić.