15. prosinca 1928. - Rođen Friedensreich Hundertwasser

Među turističkim atrakcijama austrijske prijestolnice Beča nezaobilazna su i djela likovnog umjetnika Friedensreicha Hundertwassera. 

Rođen je u Beču 15. prosinca 1928. kao Friedrich Stowasser u polužidovskoj obitelji nakon Anschlussa. Kako bi ga spasila, majka je pristala na preobraćenje na katoličanstvo i učlanila ga u Hitlerovu mladež. Ti događaji ostavili su trajan trag na njegova razmišljanja i stajališta. Postao je borac za mir, ekologiju, te protivnik bilo kakve linearnosti. Slikarstvo ga je počelo zarana zanimati te je upisao Likovnu akademiju u Beču. U jednom trenutku odlučio je putovati i slikati sve što vidi. Izložba koju je pripremio imala je dobar odjek.

To mu je dalo novu snagu, te se s istim žarom posvetio i arhitekturi. Obrušio se na modernu i Adolfa Loosa. Ravna linija je bezbožna, tvrdio je. Svaki je čovjek različit, takve trebaju biti i kuće. Zato njegove kuće imaju neravne podove, nakrivljene krovove, nejednake prozore. Hundertwasser je tvrdio da su gradovi bez duše jer su pravocrtni. Uz kožu i odjeću, kuća je samo treći sloj čovjekove ljuske. Kod Hundertwassera sve pršti bojama, po njemu one pokazuju intenzitet čovjekove unutarnje prirode. U njegovim kućama je optički zabavno živjeti, a on ih doživljava kao suglasje čovjeka i prirode. Kućni krovovi stapaju se s krajolikom i naglašavaju potrebu povezanosti s prirodom. Zato na njima ima žbunja, drveća, trave.

Hundertwasser se zauzimao za očuvanje regionalnih vrijednosti i posebnosti. O svojem viđenju arhitekture stalno je pisao, a od sebe, svoga imena te umjetničke i životne filozofije  napravio je pravi brand. Osim u slikarstvu i arhitekturi okušao se u izradi kovanica, zastava, postera, maraka… Radio je po cijelome svijetu, najviše u Beču. Zgrada spalionice u njegovom središtu turistička je atrakcija. Hundertwasser je izjavio kako je cijeli svoj život samo želio biti moderni čarobnjak umjetnosti i arhitekture.