Kolende na koncertu klape Kaše u Dubrovniku

Pravi božićni ugođaj vladao je sinoć u Dubrovniku na koncertu klape Kaše čiji je član i naš kolega Vicko Dragojević. Klapa od zaborava čuva važan dio dubrovačke i hrvatske baštine.

"Kolendo, kolendo, veselo, veselo!" projekt je dubrovačke klape Kaše koji donosi presjek svih kolendi dubrovačkog kraja.

- Objedinio je kolende i božićne pjesme od Konavala, Grada, Župe preko Primorja sve do otoka Lastova uz par noviteta - kolendu s otoka Visa i splitsko kolendavanje. To su sve pjesme koje se pjevaju cijeli prosinac i koje osim same religijske imaju i jaku baštinsku notu, rekao je Vicko.

Prikupljanjem i očuvanjem kolendi i božićnih pjesama juga Hrvatske, kulturne nematerijalne baštine, bave se već 10-ak godina. Početkom sljedeće godine ulaze u studio kako bi projekt zaokružili nosačem zvuka.

- Izvodimo dio programa s instrumentima, dio a capella - upravo onako kako je sačuvano u narodu, kaže iz klape Kaše Luka Šerić.

Sinoćnji koncert samo je dio zimskog programa Dubrovačkih knjižnica.

- Imamo i izložbu povodom godine Orlanda. Izložba se zove '600 godina Orlanda s nama'. Svi naši građani bili su zamoljeni tijekom nekoliko mjeseci da nam šalju fotografije s Orlandom, rekla je Ivona Macan iz Dubrovačke knjižnice.

Izložba će biti otvorena 16. prosinca, a prije toga Dubrovčani su uživali u kolendama i božićnim pjesmama koje, osim glazbene vrijednosti, predstavljaju i kulturološki fenomen očuvanja jezika, tradicije i običaja.