Policajac velikog srca

Hrabri policajac, kriminalistički inspektor iz Zagreba, Duje Podrug, ovoga ljeta spriječio je pokušaj pljačke banke na zagrebačkom Črnomercu. Nagradu koju je dobio kao policajac godine dat će u humanitarne svrhe. Novac je odlučio darovati šesteročlanoj vukovarskoj obitelji.

Podsjećamo kako je to bilo ljetos: dvojica maskiranih i naoružanih napadača željela su opljačkati banku nokautirajući zaštitara. No policajac u civilu Duje Podrug, koji je čekao u redu na šalteru, pomrsio im je račune.

- Čuo sam jauk i vidim da ga tuku s drškom pištolja i bacaju ga u poslovnicu. U taj tren meni nije bilo svejedno, ali sam odlučio u toj sekundi, dvije krenuti, jer ako oni odluče krenuti unutra imat ćemo talačku krizu, rekao je Podrug.

Šakama je iz banke istjerao lopove. Za taj herojski čin proglašen je policajcem godine. Dio novčane nagrade koju je dobio darovao je i vukovarskoj obitelji Hardi.

- To je obitelj koja se bori na sve moguće načine. Žena je bila žrtva obiteljskog nasilja. S 40 godina uspjela je završiti fakultet i izboriti se za svoje petero djece. Od njih petero četvero ih trenutačno studira, rekla je Ivana Mujkić, zamjenica vukovarskog gradonačelnika.

- Teško je reći koliko je čovjeku važno kada ti netko pristupi kao čovjek. Ne radi se toliko o financijskoj pomoći koja se mogla proslijediti i putem računa, nego upravo to što je taj čovjek odvojio taj novac, odvojio od svoje obitelji da bi darovao nama, kaže Kristinka Hardi, samohrana majka petero djece iz Vukovara.

Kao kriminalistički policajac Duje se, kaže, često susretao s obiteljskim nasiljem, što ga je potaknulo da pomogne obiteljima koje su prošle taj pakao.

- Drago mi je što ide potrebitima i poruka je da ti mladi ljudi koji su na školovanju ostanu u Hrvatskoj i u našem prelijepom gradu Vukovaru, dodaje. 

Zahvaljujući njemu, šesteročlana vukovarska obitelj Hardi proslavit će Božić uz prepun blagdanski stol i, što je, kažu, najvažnije - bit će svi na okupu.