Kuhan i pečen: Krivi odabiri, drama i krv

U prvom su nam se krugu u kuhinji pridružili Rudolf, programer i roker koji kuha po Mjesečevom kalendaru, i Vladimir, biciklistički maratonac koji voli kuhati, a problem mu nije ni biciklom se od Opatije dovesti do Zeline samo kako bi u svom vrtu ubrao malo povrća. Natjecateljima je u ovome krugu pomagala naša Anita.

Dobrodošlicu prvim ovotjednim kuharskim amaterima poželio je i naš sudac Tom koji im je savjetovao da budu opušteni, koncentrirani i paze što uzimaju s trake.  Traka je krenula, a dečki su igrali na sigurno! Rudolf je odabrao vratinu, krumpir i rikolu, a plan mu je bio napraviti vratinu “na naglo” i restani krumpir, dok se Vladimir odlučio za pureća prsa, cherry rajčicu i rikolu. Ravioli, široka pašta, rezanci za juhu… Vladimir svu tjesteninu doma sam mijesi, stoga je i u emisiji odlučio napraviti sam svoje tagliatelle. Cilj mu je bio poslužiti ih s umakom od cherry rajčica i trakicama pečenog purećeg filea.

Ziheraški izbor nije baš oduševio Toma. Bit će teško u pola sata skuhati jako, jako dobro jer su to bazični okusi koji se moraju stvarno dobro pogoditi- sumnjičavo je konstatirao.

Može li slanije?

S druge trake Vladimir bira pršut i fetu za umak, dok se Rudolf odlučio za jabuke koje će se odlično sljubiti s ostatkom sastojaka u umaku, ali i za feta sir koji će mu oplemeniti restani krumpir. Za tjesteninu je važno da ona malo odstoji, da razvije gluten i postane podatna za valjanje. Kad je friška, treba posebno paziti da se ne prekuha, objasnila je Anita i skrenula Vladimiru pozornost na količinu soli koju dodaje u umak jer u njemu već ima i pršut i fetu. Minuta je bila do kraja, a panike, na sreću, nije bilo. No, što će strašni sud reći?

Vladimirova “Puretina u umaku od cherry rajčica na tagliatellama” Tomu je bila super! Lagani ljetni ručak s domaćom paštom. Svježe, zdravo, krasno! Jedina zamjerka - dio umaka je trebalo pomiješati s tjesteninom jer kad stoji, tjestenina se slijepi - napomenuo je Tom. “Jesensku bombu”, pak, poslužio je Rudolf koji je postigao sjajne okuse. Ali baš sjajne! - komentirao je sudac. Prekrasno marinirano i jabuka… sjajno! - dovršio je. Krumpir je također bio odličan, kao i svinjetina koja je bila jedan od ljepše mariniranih komada u emisiji do sada. Jedini je minus bila prezentacija jer je sve izgledalo kao da je bomba eksplodirala na tanjuru.
 
Tko je onda prošao dalje?

Teško je odlučiti se jer ste oboje samostalni, a mentora ste koristili samo kao “malog od kuhinje” koji reže i pomaže. Vladate onime što ste stavili na tanjur - rekao je Tom. Oba jela su okusom bila dobra, ali Rudolfovo je ipak bilo bolje.

Drugi krug

Slijedio je dvoboj dviju dama. Renate koja radi u banci, a voli kuhati tradicionalna jela s pomakom te Suzane, gurmanke koja voli eksperimentirati u kuhinji. U ovome izazovu pomagala im je naša nova chefica u timu, Sabina Jalšić, kojoj je ovo bilo prvo kuhanje u emisiji. Hedonizam joj je u krvi, kako kaže, voli fino jesti, a još finije kuhati. To je istinska ljubav koja povezuje ljude- ukratko se opisala. Trebate imati mašte, hrabrosti, lijepo prezentirati, mora biti jako fino i sve to morate skuhati u samo trideset minuta- nježno ih je “utješio” Tom.

Akcija je krenula!

Suzana je s trake uzela file oslića i mrkvu od kojih je planirala napraviti tempuru, rajčice od kojih će napraviti umak te krumpir kojeg će skuhati pa začiniti maslinovim uljem i ružmarinom. Tomovo nepce planirala je osvojiti i svojom “pogačom prijateljstva” koju inače priprema kada joj netko dođe u goste. Radi se o tankoj pogači od beskvasnog tijesta s ružmarinom, majčinom dušicom i maslinovim uljem uz koju ide odlično čašica dobrog vina. Renata se, pak, odlučila za povrće na lešo (kelj, krumpir i mrkva) i pečene filete oslića. Glavni protein im je oslić, riba koja ima lošu reputaciju zbog škola i vrtića gdje su nas tjerali da jedemo zamrznute, stare osliće, no on je u biti jako dobra riba- komentirao je Tom. Obje će se držati Mediterana, što je i u redu. No kako će to u izvedbi na kraju izgledati, vidjet ćemo, dodao je. Nove trake donose nove izazove. Renata je odabrala kruške, sir s plemenitom plijesni i salatu, a Suzana sir i ciklu.

Jako čudan odabir - komentirao je Renatin izbor Tom. Oslić je jako nježna riba, a plava plijesan u siru je prilično pikantna. Cikla i riba nisu saveznici isto, komentirao je i Suzanin izbor, a taj se izbor nije svidio ni chefici Sabini. Cikla je zemljasta, a i sir je pikantan pa ne ide uz oslić, no ne treba rano suditi u svakom slučaju, konstatirao je. A što je sa Suzaninom pogačom? Manje od minute je do kraja, a pogača je još u pećnici- priupitala je Ana. Nažalost, nije se uspjela ispeći do kraja, no bila je poslužena.

Dvoboj “čudnovatih” oslića je krenuo

Suzana je poslužila svoj “Oslić u tempuri”. Prezentacijski lijepo, oslić lijepo pečen i začinjen, no ne shvaćam razmišljanje s ciklom. Plavi sir u toploj pogači prekriva sve na tanjuru. Da je ostao u hladnoj formi, možda bi mogao proći na neki način, ali ovako- ne. Samo se osjećaju cikla i sir na tanjuru- komentirao je sudac. Renata je na kušanje donijela “Divlji oslić”.  Što će Tom reći na njezin tanjur pitanje je koje je Renati prolazilo kroz glavu i bilo ju je strah njegovih kritika. Plavi sir? Hmm… Oslić je dobar i prilozi, plavi sir na tanjuru definitivno nije za ribu- Tom je bio kratak. Tko je onda napravio manje štete na tanjuru?- zapitao se Tom. U borbu za polufinale uputila se Renata.

Finalni duel

Renata bira listove za savijaču, juneći but, mrkvu, cvjetaču, jabuku, mladi luk i tamnu pivu. Plan joj je bio- skuhati nešto jestivo. Rudolf je odabrao škampe, bijelu čokoladu, cvjetaču i poriluk.  Cvjetaču će skuhati na pari kao prilog i poslužiti ga s porilukom, a škampe će napuniti rajčicom i kruhom, no što će za desert? Nije znao, no znao je da se osjeća moćno i da će sve biti dobro. Neće im biti lako, prosudio je Tom. Rudolf je skromno birao. But u pola sata težak je za obraditi pa me interesira kojim će se trikovima poslužiti, nadodao je. Tanko, tanko rezan, odgovorila je Renata, u tome se krije tajna, a možda i u kombinaciji s pivom.

Junetina u pivu je u Irskoj uobičajena kombinacija. Tamno pivo i govedina inače idu jako lijepo zajedno zbog karamelnih šećera u pivu- konstatirao je Tom. Na to se nadovezala Sabina svojim savjetom. Amateri, kad kuhate s pivom uvijek ga popijte i ponekad ga stavite u hranu. Izvrsna kombinacija!- našalila se.
 

U međuvremenu u drugoj kuhinji od brzine stradavaju i prstići. Presudila je nervoza- komentirala je Anita, no to ih, nakon previjanja prsta, nije omelo u cilju. Kolačići od bijele čokolade s voćem bili su Rudolfov desert, a iz hladnjaka su se izvadili u zadnji tren.

Oštri sud

Sjajno je što smo imali sve- krive odabire, dramu i krv, al’ falilo je malo suza. Možda sad uz  komentare i koja suza krene- našalio s Tom. Prvi na redu je bio Rudolf koji je Tomu poslužio “Škampe na izletu” i “Šarenu malinu”. Puno ljepša prezentacija nego prije, a škampi su jako dobri. Bojao sam se da će rajčica prekriti slatkoću škampa, ali nije. No, prilog nije začinjen. Zabavan desert, no ne baš kulinarski zahtjevan za pripremu- kratko je komentirao sudac. Na red su stigla druga dva tanjura, ona Renatina, “Pijana junetina” i “Šumska rolada”.Na jela je Tom imao sljedeće komentare: Meso ima karaktera- grize nazad. Juneći but je u pola sata prava avantura, no nije žilavo koliko sam mislio da će biti, no u svom tom pirjanju, posušio se k’o barut. Ako se radi pire od cvjetače, cvjetača se kuha do kraja, a ovo je ostalo nešto između. Suhoparno je, ali mrkva je dobra. Eto, bar nešto- kroz smijeh je dodala Renata. Štrudla je bila lijepo začinjena, no na granici pečenog.

Tom je potom odlučio- u polufinale ide Rudolf!Rudolfe, čestitamo!

POBJEDNIČKE RECEPTE donosimo u nastavku:


ŠKAMPI NA IZLETU
Na maslinovom ulju kratko prepržiti izmrvljenu sredinu kruha, dodati i reducirati sjeckane pelate, dodati sitno sjeckani češnjak i ugasiti plamenik. Začiniti morskom soli, paprom i svježim mediteranskim začinima (origano, timijan, bosiljak). Razrezati škampe po trbuhu, rastvoriti ih te napuniti pripremljenom smjesom, posuti još malo sjeckanim mediteranskim začinima.Poslagati u protvan i peći kratko na visokoj temperaturi (230 C) dok ne promijene boju.
Za prilog skuhati cvjetaču te kratko propirjati uzduž tanko rezani poriluk. Pomiješati ih pa povezati mrvljenim kruhom. Dodati aromatizirano maslinovo ulje s gnječenim češnjakom, posoliti, popapriti i dodati malo aceta balsamica.

 
ŠARENA MALINA
Maline, marelice, sjeckani orah i bučine sjemenke uroniti u bijelu čokoladu otopljenu na pari,  ohladiti u hladnjaku dok se čokolada ne stvrdne pa poslužiti.

Propuštenu emisiju možete pogledati u HD rezoluciji na multimedijskoj platformi HRTi.