Vrijeđaju li snjegovići vjerske osjećaje?

O uklanjanju snjegovića izloženih pred Muzejom Turopolja u Velikoj Gorici, koji su – kako je navedeno – vrijeđali vjerske osjećaje, razgovarali smo s autorom te umjetničke instalacije multimedijskim umjetnikom Zdenkom Bašićem.

Gradske su vlasti snjegoviće uklonile zbog navodnog pritiska dijela javnosti, a iz Muzeja Turopolja su na Bašićev upit tek kratko odgovorili da su se 'ljudi žalili zbog izgleda snjegovića i vrijeđanja vjerskih osjećaja jer su postavljeni u predbožićno vrijeme'.

- Ovo je već druga godina da radimo izložbu PerunBOŽIĆ - Čarolija zaboravljenih priča i narodnih predaja. Neke su priče i predaje vezane za Advent, a neke za sam mjesec prosinac, napominje Bašić dodajući da je cilj izložbe ponuditi alternativu blagdanskom konzumerizmu.

Temu za izložbu Bašić je krenuo istraživati jer su ga zanimali njegovi obiteljski korijeni budući da je takve priče slušao od svoje bake.

- Tako je počela i moja umjetnička priča, uostalom, i to su naši temelji, naša baština. Surađivao sam i s mnogim stranim muzejima, bio sam nedavno i na Islandu i tamo se ponose tom svojom poganskom baštinom. Sad ja kažem 'poganskom', što zvuči kao negativan pojam, no u konačnici, i poganstvo je i narodna kultura, poručio je Bašić.

Autor sporne instalacije smatra da se to ne kosi, niti suprotstavlja ni vjerskim osjećajima, ni političkim odlukama, a žalosnim smatra koliko politika utječe na kulturu.

Pogledajte razgovor sa Zdenkom Bašićem kojeg smo ugostili u emisiji Kultura s nogu: